Opto kompresör örneklemi üzerinden ses kompresörlerinin spektral ve dinamik analizi
Spectral and dynamic analysis of audio compressors based on an opto compressor sample
- Tez No: 948480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KURTULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ses Kompresörleri, Spektral Analiz, Dinamik Analiz, Opto Kompresörler, Audio Compressors, Spectral Analysis, Dynamic Analysis, Opto Compressors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, opto (optik) kompresör modellerinden hem donanım hem de yazılım versiyonlarını kapsamlı bir şekilde analiz ederek donanım versiyonu ile çeşitli yazılım emülasyonlarının ses karakteristikleri, Python programlama dili vasıtasıyla Librosa ve Pyloudnorm kütüphanesi kullanılarak detaylı bir şekilde karşılaştırılmıştır. Çalışma kapsamında, her iki platformda işlenmiş ses sinyalleri üzerinde dinamik sıkıştırma miktarı, ton değişiklikleri, geçiş tepkisi, sistemsel gürültü artışı ve spektral özellikler gibi parametreler analiz edilmiştir. Analiz sürecinde Python tabanlı Librosa ve Pyloudnorm kütüphaneleri veri görselleştirme için Matplotlib ve NumPy kütüphaneleri, istatistiksel analizler için ise SciPy gibi ek Python araçları entegre edilmiştir. Sonuçlar, donanım ve yazılım modelleri arasında işlenmiş ses sinyalleri açısından belirgin farklar olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, yazılım emülasyonlarının donanım modeline yakınlık düzeyleri incelendiğinde bu değişkenlerin parametrelere ve kullanılan test sinyaline yönelik farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu çalışma, Python programlama dili ile Librosa ve Pyloudnorm örnekleminden yola çıkılarak audio-quality testlerinde kullanılabilirliğine yönelik bir model oluşturmuş ve ses dosyaları arasında meydana gelen farkların nesnel olarak değerlendirilmesi için bir yöntem sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively analyzes both hardware and software versions of opto (optical) compressor models, comparing the sound characteristics of the hardware version and various software emulations in detail using the Python programming language through the Librosa and Pyloudnorm libraries. Within the scope of the study, parameters such as the amount of dynamic compression, tonal changes, transient response, system noise increase, and spectral features of audio signals processed on both platforms were analyzed. During the analysis process, Python-based Librosa and Pyloudnorm libraries were integrated with additional Python tools such as Matplotlib and NumPy for data visualization and SciPy for statistical analysis. The results indicate significant differences between the processed audio signals of hardware and software models. Moreover, when examining the degree of similarity between software emulations and the hardware model, it was observed that these variables varied depending on the parameters and the test signal used. This study has developed a model for assessing the usability of Librosa and Pyloudnorm in Python for audio quality tests and has proposed a method for objectively evaluating the differences between audio files.