Köpeklerdeki uzun kemik kırıklarında kilitli kompresyon plağının (LCP) invaziv ve minimal invaziv yöntem ile kullanımının klinik ve radyolojik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical and radiological results of using locking compresion plate (LCP) with invasive or minimal invasive method in long bone fractures in dogs
  1. Tez No: 648377
  2. Yazar: CANSU İSTİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Veteriner Hekimliği, Orthopedics and Traumatology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Femur, Humerus, Kırık, MİPO, Tibia, Femur, Fracture, Humerus, MIPO Tibia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kedi ve köpeklerde kırık sağaltımı için eksternal fiksasyon, interlocking küntcher, intra-medullar pin, plak ve vida ile fiksasyon gibi osteosentez yöntemleri yıllardır kullanılmaktadır. İnternal fiksasyon tekniklerinin en son evrimlerinden biri minimal invaziv plak osteosentez (MİPO)'dir. Sunulan çalışmada, köpeklerdeki uzun ekstremite (humerus, femur ve tibia) kırıklarında kilitli kompresyon plağı (LCP)'nin MİPO ve invaziv yöntemlerin uygulanmasından sonra klinik ve radyolojik olarak prognozun takip edilmesi amaçlanmıştır. S.Ü. Veteriner Fakültesi Küçük Hayvan Hastanesi Cerrahi kliniğine uzun ektremite kırığıyla gelen değişik ırk, yaş, cinsiyet ve ağırlıklara sahip 23 adet uzun kemik (humerus, femur ve tibia) kırığı olan köpek çalışma materyali olarak kullanılmıştır. Çalışmada 13 köpeğe MİPO 10 köpeğe invaziv osteosentez uygulaması yapılmıştır. Gelen olgularda klinik muayenede inspeksiyon palpasyon muayenesi, kan-gaz hemocell değerlerine bakıldı. Ardından olguların teşhisi için tanısal işlemlere geçildi. Bunun için istenilen bölgeye göre çeşitli pozisyonlarda (Cranio-Caudal, Latero-Medial vb.) direkt radyografik yapıldı. Hastaların dağılımı kırığın hangi ektremiteyi etkilediğine göre belirlendi. Olguların 45. günlerde klinik muayeneleri yapılarak topallık ve ağrı skorlamaları değerlendirildi. Topallık skorlamasına göre invaziv olguların %20'sine ''0'', %30'una ''1'', %20'sine ''2'' ve %30'una ''3'' puan, MİPO olgularının ise %92'sine ''0'' puan ve %8'ine ''2'' puan verilmiştir. Ağrı skorlamasında ise invaziv olguların %50'sine ''1'' ve %50'sine ''2'', puan, MİPO olgularının ise %92'sine ''1'' puan ve %8'ine ''2'' puan verilmiştir. Radyolojik değerlendirmeler post-op 15. 45. Günlerde kallus ve iyileşme dereceleri dikkate alarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, kırık olgularının, kırık değerlendirme skorlamasına göre sınıflandırılması ve bu bölümlendirmeye göre MİPO yapılmalıdır. MİPO, invaziv yöntemlere göre daha az yumuşak doku hasar oluşturmakta bu sayede yara iyileşmesi, operasyon süresini kısalttığı ve kırık hematomuna dokunulmadığı için kırık iyileşme sürelerinin daha hızlı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Osteosynthesis methods such as external fixation, interlocking nail, intra-medullary pin, plate and screw fixation have been used for the treatment of fractures in cats and dogs. One of the latest evolution of internal fixation techniques is minimally invasive plate osteosynthesis (MIPO). In the presented study, it was aimed to follow the prognosis clinically and radiologically after the application of locking compression plate (LCP) for MIPO and invasive methods in dogs with long extremity (humerus, femur and tibia) fractures. 23 long bone (humerus, femur and tibia) fractures of different breeds, ages, genders and weights, which obtain to the surgical clinic of the Faculty of Veterinary Medicine, S.U., were used as study materials. In this study, 13 dogs were subjected for MIPO, 10 dogs for invasive osteosynthesis. Inspection, palpation examination, blood-gas hemocell values were evaluated in clinical examination. Then, diagnostic procedures were started for the cases. For this, direct radiography was performed in various positions (Cranio-Caudal, Latero-Medial, etc.) according to the desired region. The distribution of patients was determined based on which extremity affects the fracture. The clinical examinations of the patients were performed on the 45th day, and lameness and pain scores were evaluated. According to this scoring, 20% of invasive cases were given ''0'', 30% ''1'', 20% ''2'' and 30% ''3'' points. 92% of MIPO cases were given ''0'' points and 8% ''2'' points. In pain scoring, 50% of invasive cases were scored ''1'', 20% ''2'', and 30% ''3''. 92% of MIPO cases were given ''1'' point and 8% ''2'' points. Radiological evaluations were evaluated on post-op 15th 45th days considering callus and healing levels. As a result, the classification of fracture cases according to the fracture assessment scoring and MIPO should be done according to this classification. MIPO osteosynthesis creates less soft tissue damage compared to invasive methods, thus it is observed that wound healing shortens the operation time and faster healing times since it does not interfere with the fracture hematoma.