Küreselleşme ve milliyetçilik Türkiye'de ulusal kimliğin dönüşümü
Globalization and nationalism transformation of national identity in Turkey
- Tez No: 948485
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, milliyetçilik, ulusal kimlik, Türkiye, kimlik dönüşümü, hibrit kimlikler, homojenleşme, heterojenleşme, Globalization, nationalism, national identity, Türkiye, identity transformation, hybrid identities, homogenization, heterogenization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, küreselleşme sürecinin Türkiye'de ulusal kimlik üzerinde yarattığı dönüşümü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e taşınan çok katmanlı kimlik mirası, küreselleşmenin etkisiyle yeniden şekillenmekte; ulusal kimlik, küresel etkileşimler karşısında hem direnç hem de uyum mekanizmaları geliştirerek kendini yeniden üretmektedir. Bu bağlamda çalışmanın temel sorunsalı, küreselleşmenin Türkiye'de ulusal kimlik algısını nasıl dönüştürdüğü ve bu dönüşüm karşısında toplumun ve devletin ne tür tepkiler veya stratejiler geliştirdiğidir. Çalışmanın kapsamı, küreselleşme sonrası dönemde Türkiye'de ulusal kimliğin ideolojik, kültürel ve siyasal düzlemlerde geçirdiği değişim ve bu değişime karşı ortaya çıkan tepkisel veya bütünleştirici yaklaşımlar üzerine odaklanmaktadır. Modernleşme, tarihsel hafıza ve kimlik inşası gibi temalar üzerinden kurulan analiz, belirli bir dönem veya olayla sınırlı olmayıp, genel bir kavramsal ve sosyolojik çerçevede yürütülmektedir. Araştırmanın sınırlılığı, ulusal kimliğin dönüşümüne dair tüm etnik, mezhepsel ya da sınıfsal kırılmaları detaylıca ele almak yerine, daha çok küreselleşmenin doğrudan etkilediği üst anlatılar ve toplumsal tepkiler üzerinden bir çözümleme yapmasıdır. Yerel kimlik gruplarına ilişkin derinlemesine alan çalışmaları bu çalışmanın kapsamı dışında bırakılmıştır. Çalışmanın temel bulgusu, küreselleşmenin ulusal kimlikleri küresel düzeyde homojenleştirerek farklılıkları ortadan kaldırmak yerine onları daha dinamik, çatışmalı ve çoğulcu bir yapıya dönüştürdüğüdür. Türkiye örneğinde bu dönüşüm hem siyasi söylemlerde hem de gündelik yaşamda farklı biçimlerde görünür hale gelmekte; ulusal kimlik, küresel modernite karşısında kimi zaman direnç gösteren, kimi zaman ise yeni biçimlere uyum sağlayan bir yapıya evrilmektedir. Bu yönüyle çalışma, küreselleşmenin ulusal kimlikler üzerindeki etkisini anlamak ve bu etkiye verilen tepkileri analiz etmek açısından özgün bir örnek sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the transformation of national identity in Turkey as a result of the globalization process. The multi-layered identity heritage inherited from the Ottoman Empire to the Republic is being reshaped under the influence of globalization; national identity, in the face of global interactions, is developing both resistance and adaptation mechanisms to reproduce itself. In this context, the central research question of the study is how globalization has transformed the perception of national identity in Turkey and what types of responses or strategies society and the state have developed in response to this transformation. The scope of the study focuses on the ideological, cultural, and political changes in national identity in Turkey in the post-globalization era, as well as the reactive or integrative approaches that emerged in response to these changes. The analysis established through themes such as modernization, historical memory, and identity construction is not limited to a specific period or event, but rather conducted within a general conceptual and sociological framework. The limitation of the research is that it does not address all ethnic, sectarian, or class-based fractures in detail regarding the transformation of national identity, but rather focuses on an analysis of the overarching narratives and societal responses directly affected by globalization. In-depth field studies on local identity groups are beyond the scope of this study. The main finding of the research is that globalization does not homogenize national identities and eliminate differences on a global level but transforms them into a more dynamic, conflictual, and pluralistic structure. In the case of Turkey, this transformation is manifested in different forms both in political discourses and in everyday life; national identity evolves into a structure that sometimes resists and sometimes adapts to new forms in the face of global modernity. In this regard, the study offers a unique example for understanding the impact of globalization on national identities and analyzing the responses to this impact.