Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının okul dışı tarihöğretimine yönelik algıları
Social studies teacher candidates' perceptions towards outof-school history teaching
  1. Tez No: 948484
  2. Yazar: AYŞE NUR MAVİŞ ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, okul dışı tarih, müze eğitimi, sözlü tarih, tarihsel çevre, Social studies, out-of-school history, museum education, oral history, historical environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sosyal Bilgiler, sosyal bilim disiplinlerinin konularını içeren disiplinler arası olarak hazırlanmış bir ilköğretim dersidir. Sosyal bilim disiplinleri içerisinde yer alan tarih ise geçmişte meydana gelmiş olayları belgelere ve kanıtlara dayandırarak anlamlandırmaya çalışan bir disiplindir. Tarih öğretimi, öğrencide milli bilinç, vatan sevgisi ve yurttaşlık duygusunun oluşmasında önemli bir araç sayılır. Okul dışı tarih öğretimi, ders kapsamında olan tarih konularının öğrencilere okul sınırları dışında aktarılmasıdır. Tarih konularının ağırlığını ve sıradanlığını kırarak daha öğretici ve eğlenceli hale getirmesine yardımcı olmaktadır. Hazırlanmış olan bu tezin amacı Sosyal Bilgiler dersi ve okul dışı tarih öğretimi konularını bütünleştirerek sosyal bilgiler öğretmen adaylarının okul dışı tarih öğretimine yönelik algılarını belirlemek ve problem durumunda belirtilen sorulara yanıt aramaktır. Sosyal bilgiler dersi ve okul dışı tarih öğretimi konularının bütünleştirilmesi ve insanlığa katkılarının fark edilmesi amacıyla hazırlanan bu çalışma dikkat çekici başlıklar ve bağlantıları nedeniyle son derece önem arz etmektedir. Araştırmanın yöntemi karma araştırma yöntemi olup nicel boyutunda genel tarama modeli, nitel boyutunda ise doküman analizi kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklem grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İnönü Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim görmekte olan 119 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak nicel veriler için ''Okul Dışı Tarih Öğretim Algısı Ölçeği'', nitel veriler için ise Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan öğretim programları doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Nicel veriler, veri analiz programıyla analiz edilirken, nitel veriler betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Verilerin analizinden sonra elde edilen bulgular sonuç bölümünde tartışılmış ve sosyal bilgiler öğretmen adaylarına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Social Studies is an interdisciplinary primary school course that includes the subjects of social science disciplines. History, which is among the social science disciplines, is a discipline that tries to make sense of past events by basing them on documents and evidence. History teaching is considered an important tool in the formation of national consciousness, patriotism and citizenship in students. Out-of-school history teaching is the transfer of history subjects within the scope of the course to students outside the school boundaries. It helps to break the weight and mediocrity of history subjects and make them more educational and entertaining. The aim of this prepared thesis is to determine the perceptions of social studies teacher candidates towards out-of-school history teaching by integrating the subjects of Social Studies course and out-of-school history teaching and to seek answers to the questions stated in the case of a problem. This study, which was prepared with the aim of integrating the subjects of social studies course and out-of-school history teaching and realizing their contributions to humanity, is extremely important due to its remarkable titles and connections. The method of the research is a mixed research method, and the general screening model was used in the quantitative dimension and document analysis was used in the qualitative dimension. The sample group of this study consists of 119 teacher candidates studying at the Department of Social Studies Education at İnönü University in the 2023-2024 academic year. As data collection tools, the ''Out-of-School History Teaching Perception Scale'' was used for quantitative data, and the teaching programs published by the Ministry of National Education were examined using the document analysis method for qualitative data. While quantitative data were analyzed using the data analysis program, qualitative data were evaluated using the descriptive analysis method. The findings obtained after the analysis of the data were discussed in the conclusion section and suggestions for social studies teacher candidates were presented.