GB-SWARA yöntemiyle bir ecza deposunda risklerin değerlendirilmesi
Risk assessment in a pharmaceutical warehouse using the GB-SWARA method
  1. Tez No: 948505
  2. Yazar: ŞAMİL ŞÜKRÜ ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPTEKİN ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç Lojistiği, İlaç Depoları, Geliştirilmiş Bulanık SWARA, Risk Analizi, Pharmaceutical Logistics, Pharmaceutical Warehouses, Improved Fuzzy SWARA, Risk Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İlaç Lojistiğinde gerçekleşebilecek herhangi bir riskte karmaşık, titiz ve belirsizlik içeren karar senaryoları mevcuttur. Gerçekleşebilecek risklerin başında ilaçların zamanında teslimatı, ürün güvenliğini sağlama ve düzenleyici gerekliliklere uyum sağlayabilme gibi unsurlar büyük önem taşır. Bu unsurlardan birinin ilaç lojistiğinin aşamalarında yaşanması durumunda operasyonel aksaklıkları ve de en önemlisi halk sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple ilaç lojistiğinde yaşanabilecek risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi akabinde risk analiz yöntemleri vasıtasıyla lojistik süreçlerde karşılaşılan riskleri daha etkin bir şekilde tanımlamak ve çözüm üretmek aksaklıkların giderilmesi açısından gereklidir. Bu çalışmada kriterlerin öncelik sıralamasını belirlemek amacıyla Geliştirilmiş Bulanık SWARA (Improved Fuzzy Step-wise Weight Assessment Ratio Analysis) yöntemi uygulanmıştır. Bu yöntem, karar vericilerin belirsizlik yaşadığı durumlarda ifadelerini daha esnek ve anlamlı yansıtmasına olanak tanımış ve diğer yöntemlere kıyasla uygulanabilirliği kolay ve sonuçların tutarlılığı açısından güvenilir bir yöntem olduğu için kullanılmıştır. Karşılaştırmalar sırasında kullanılan bulanık sayılar, uzman görüşlerinin net olmayan fakat değerli olan yönlerini analitik sürece dâhil etmeyi mümkün kılmış ve risk kriterleri önem derecesine göre ağırlıklandırılmıştır. Araştırma kapsamında; Sıcaklık ve Nem Kontrolü Riski, Bilgisayarlı Sistemler Riski, Yangın Riski gibi 10 risk unsuıru değerlendirilmiş ve uygulama, ilaç depolarında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar karar vericilere yönelik hem risk yönetimi hem de risk önceliklendirilmesi açısından yol gösterici nitelikte olmuştur. Bu çalışma, Geliştirilmiş Bulanık SWARA yöntemlerinin ilaç lojistiği alanında kullanılabilir olduğunu göstermiştir. Ayrıca bahse konu yöntem farklı sektörlerde de uyarlanabilir olduğu için literatüre yöntemsel katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In pharmaceutical logistics, there are complex, meticulous, and uncertain decision-making scenarios in the event of any potential risk. Among the main risks are the timely delivery of medicines, ensuring product safety, and complying with regulatory requirements—all of which are of great importance. If any of these factors are compromised during the stages of pharmaceutical logistics, it can lead to operational disruptions and, more importantly, negatively affect public health. Therefore, identifying and evaluating potential risks in pharmaceutical logistics, and subsequently utilizing risk analysis methods to effectively define and address these risks within logistics processes, is essential for preventing such disruptions. In this study, the Improved Fuzzy Step-wise Weight Assessment Ratio Analysis (Improved Fuzzy SWARA) method was applied to determine the priority ranking of criteria. This method was chosen because it allows decision-makers to express their views more flexibly and meaningfully in uncertain situations. Additionally, it is easier to apply and more reliable in terms of result consistency compared to other methods. The fuzzy numbers used during the comparisons enabled the incorporation of expert opinions—although not always clear, yet valuable—into the analytical process, and the risk criteria were weighted according to their importance levels. Within the scope of the research, ten risk elements—such as Temperature and Humidity Control Risk, Computerized Systems Risk, and Fire Risk—were evaluated, and the application was conducted in pharmaceutical warehouses. The results provided guidance for decision-makers in terms of both risk management and risk prioritization. This study demonstrated that the Improved Fuzzy SWARA method is applicable in the field of pharmaceutical logistics. Moreover, since the mentioned method can also be adapted to other sectors, it contributes methodologically to the literature.