Sistemik Lupus Eritematozus tanılı çocuklarda grup egzersiz programının etkinliğinin değerlendirilmesi
Assessment of the effectiveness of group exercise program in children diagnosed with Systemic Lupus Erythematosus
  1. Tez No: 948582
  2. Yazar: EMRE ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNAY SARPEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: 6 Dakika Yürüme Testi, Egzersiz, Çocukluk Çağı Başlangıçlı Sistemik Lupus Eritematozus, Yaşam Kalitesi, 6 minute walking test, Exercise, Childhood-Onset Systemic Lupus Erythematosus, Quality of Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sistemik lupus eritematozuslu (SLE) çocuklarda grup egzersiz programının fiziksel kapasite, yaşam kalitesi, ağrı ve hastalık aktivitesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çocukluk çağı başlangıçlı SLE tanısı ile takip edilen 18 yaş altı 30 hasta değerlendirildi. Değerlendirilen hastalardan 4'ü çalışmadan dışlandı. 26 hasta, gönüllülük esasına göre gözetimli ve ev egzersizleri gruplarına ayrıldı. Ev egzersizi verilen gruptan 5 hasta, gözetimli egzersiz grubundan ise 1 hasta çalışmayı tamamlayamadı. Her iki grupta 10'ar hasta olmak üzere toplamda 20 hastanın verileri analiz edildi. Gruplardaki hastalar uygulama öncesi ve sonrası 6 dakika yürüme testi (6-DYT), Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ), Vizüel Analog Skala (VAS) ve Sistemik Lupus Eritematozus Hastalık Aktivitesi İndeksi (SLEDAI) ile değerlendirildi. Bulgular: Sosyodemografik değişkenlerde, gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Mukokutanöz tutulumda ve başlangıç SLEDAI skorunda gruplar arası anlamlı fark bulundu. Gözetimli egzersiz programı grubunda 6-DYT mesafesinde, ÇİYKÖ fiziksel sağlık alt ölçeğinde ve toplam puanda anlamlı artış saptandı. Gözetimli egzersiz grubunda aktivite sırasındaki ağrı (VAS skoru) azaldı. İyileşen parametreler arasında yapılan korelasyon analizinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ev egzersizleri yapan grupta 6-DYT ve diğer ölçeklerde anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta da hastalık aktivitesinde anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Gruplar arası egzersiz öncesi-sonrası farklarda istatistiksel olarak anlamlı değişiklik saptanmadı. Sonuç: Çocukluk çağı SLE'li hastalarda gözetimli egzersiz programı, hastalık aktivitesini artırmadan fiziksel kapasite ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Ancak gözetimli ve ev egzersizi yapan gruplar arasında anlamlı fark saptanmamış olup, egzersizin etkilerini netleştirmek için daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of a group exercise program on physical capacity, quality of life, pain, and disease activity in children with systemic lupus erythematosus (SLE). Materials and Methods: 30 patients under the age of 18 diagnosed with childhood-onset SLE were evaluated. Among them 4 patients were excluded. The remaining 26 patients were assigned to supervised or home-based exercise groups based on voluntary participation. 5 patients from the home-based exercise group and 1 from the supervised group did not complete the study. Data from 20 patients (10 per group) were analyzed. Both groups were assessed before and after the intervention using the 6-Minute Walk Test (6-MWT), Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL), Visual Analog Scale (VAS), and Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity Index (SLEDAI). Results: No significant sociodemographic differences between groups. There was a significant difference between the groups regarding mucocutaneous involvement and baseline SLEDAI scores. In the supervised group, significant improvements were found in 6-MWT, PedsQL physical health subscale, and total score. Activity-related pain (VAS score) decreased in this group. No significant correlations were found among improved parameters. The home exercise group showed no significant changes in any measures. Disease activity remained unchanged in both groups. No significant between-group differences were found in pre- and post-intervention changes. Conclusion: Supervised exercise improved physical capacity and quality of life without increasing disease activity in childhood-onset SLE. However, no significant difference was observed between supervised and home-based exercise groups. Larger-scale studies are needed to better define the effects of exercise in this population.