Genç yetişkinlerde kişilik özellikleri ile gelecek kaygısı arasındaki ilişkide belirsizliğe tahammülsüzlüğün aracı rolü
The mediating role of intolerance of uncertainty in the relationship between personality traits and future anxiety in young adults
  1. Tez No: 948606
  2. Yazar: ZEYNEP GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik özellikleri, gelecek kaygısı, belirsizliğe tahammülsüzlük, Personality traits, future anxiety, intolerance of uncertainty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı, genç yetişkinlerde kişilik özellikleri ile gelecek kaygısı arasındaki ilişkide belirsizliğe tahammülsüzlüğün aracı rolünü incelemektir. Çalışmanın örneklemini 18-30 yaş arası üniversite öğrencilerinden oluşan toplam 372 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler, Sosyodemografik Bilgi Formu, Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği, Üniversite Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı Ölçeği ve Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde, Pearson Korelasyon analizi ile değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiş, ardından Mediasyon (aracılık) analizi yapılmıştır. Çalışma sonuçları, nevrotiklik (duygusal dengesizlik) ve olumsuz değerlik boyutlarının gelecek kaygısını pozitif yönde yordadığını ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün bu ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlendiğini göstermektedir. Benzer şekilde, gelişime açıklık, uyumluluk ve dışa dönüklüğün gelecek kaygısını negatif yönde yordadığı ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün bu ilişkide anlamlı bir aracı rolü üstlendiği ortaya konmuştur. Sorumluluk boyutunda ise anlamlı bir aracı etki görülmemiştir. Elde edilen bulgular, belirsizliğe tahammülsüzlüğün genç yetişkinlerin kişilik özellikleri ile gelecek kaygıları arasındaki ilişkide önemli bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of intolerance of uncertainty in the relationship between personality traits and future anxiety in young adults. The sample of the study consisted of 372 participants consisting of university students between the ages of 18-30. The data obtained from the participants were collected through the Sociodemographic Information Form, Basic Personality Traits Scale, Future Anxiety Scale in University Students and Intolerance of Uncertainty scale. In the analysis of the data, Pearson Correlation analysis was used to examine the relationships between the variables, followed by Mediation analysis. The results of the study show that neuroticism (emotional instability) and negative valence dimensions positively predict future anxiety and intolerance of uncertainty plays a significant mediating role in this relationship. Similarly, openness to improvement, agreeableness and extraversion predicted future anxiety negatively and intolerance of uncertainty played a significant mediating role in this relationship. There was no significant mediating effect in the responsibility dimension. The findings indicate that intolerance of uncertainty is an important factor in the relationship between personality traits and future anxiety of young people.