İngilizce öğretim görevlilerinin öğrenci merkezli öğretim yaklaşımına yönelik görüşleri
English instructors' viewpoints on student centered teaching
- Tez No: 948621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE CEREN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi, öğrenci merkezli yaklaşım, öğretmen görüşleri, English language teaching, student centered teaching, teachers' viewpoints
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma İngilizce öğretim görevlilerinin Öğrenci Merkezli Öğretim (ÖMÖ) yaklaşımına ilişkin görüşlerine ulaşmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, İngilizce öğretim görevlilerinin bakış açısından ÖMÖ'yü değerlendirmesi yönüyle İngilizce öğretiminde bu yaklaşımın mevcut durumunu ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır. Araştırma nitel araştırma desenindedir ve fenomenolojik yöntem kullanılmıştır. Çalışma grubu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir ve katılımcılar bir devlet üniversitesinde yabancı diller bölümünde görev yapan 23 İngilizce öğretim görevlisinden oluşmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular, ÖMÖ'ye yönelik algının pozitif olduğunu, ÖMÖ'nün bazı durumlarda sistemsel, kurumsal ve bireysel nedenlerden dolayı tercih edilmediğini, eğitim ortamında hem olumlu hem olumsuz etkilerinin gözlemlendiğini ve ÖMÖ yönteminde hem bireysel hem kurumsal iyileştirmeler yapılması gereken hususlar bulunduğu vurgulanmıştır. Sonuç olarak ÖMÖ mevcut İngilizce öğrenme ortamlarında başvurulan bir yöntem olsa da etkinliğinin arttırılması için eğitim programı unsurları gözden geçirilmeli ve gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the viewpoints of English instructors on the student centered teaching (SCT). The literature lacks sufficent data on instructors' perspectives specifically within the context of English language teaching. The study holds significance in terms of examining SCT from the perspective of instructors - the primary implementers of the educational program in English courses – and revealing the current state of this approach in English language teaching. The research is a qualitative research design and the phenomenological method was adopted. The participant group was selected through convenience sampling method and the participants consisted of 23 English language instructors working in the foreign languages department of a state university. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using thematic analysis method. The findings revealed that the perception towards SCT is positive; SCT is not preferred in some cases due to systemic, institutional and individual reasons; both positive and negative effects of the approach are observed in the educational environment and there is a need for improvements at both individual and institutional levels. In conclusion, although SCT is a commonly utilized approach in current English language teachign, its effectiveness can be enhanced through revisions and adjustments in curriculum-related elements.