أحكام التجويد في سورة يوسف دراسة صوتيّة دلاليّة
Yusuf suresinde tecvid: Fonemik ve semantik bir çalışma
- Tez No: 948620
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN DELİL GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tecvid, Anlam, Delalet, Yusuf Suresi, Tafsir, Tajwīd, Meaning, Semantics, Surah Yusuf
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
“Yusuf suresinde Tecvid: Fonemik ve Semantik Bir Çalışma”başlıklı bu araştırma, kendi içinde son derece tutarlı bir kurguya sahip ve hassas duygu imgeleriyle öne çıkan Yusuf Suresi üzerinden Kur'an metnindeki fonetik performansın semantik etkisini ele almaktadır. Araştırma, daha önce yapılan çalışmaların çoğunun Tecvid ilmini metinsel anlamından bağımsız bir şekilde ele alması veya hükümlerini surenin amaçları ve genel anlamlarıyla ilişkilendirmeden sunmakla yetinmesi probleminden yola çıkmıştır. Aynı zamanda tecvid kurallarının sözlü icrasının Yusuf Suresi'nin semantik yapısıyla nasıl bağdaştırılabileceği sorusunun; işitsel konuda kendi has özelliklere sahip Verş rivayeti üzerinden araştırılması gerekliliğini ortaya koymuştur. Çalışmada tanımlayıcı, analitik ve istatistiksel yaklaşımlardan yararlanılarak bir dizi hedefe ulaşılması amaçlanmıştır. Suredeki tecvid kurallarının tamamı sayılmış, Verş kıraatinin fonetik kökenleri incelenmiş ve bu kuralların anlamsal etkisi, ses ve anlam arasındaki bağlantıyı gösteren uygulamalı modeller aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmada ulaşılan bazı sonuçlar şunlardır: Tecvid kuralları, anlamı derinleştirmeye ve yönlendirmeye katkı sağlayan fonetik ipuçları olup, aynı ayet içinde veya ayetler arasında birbirini tamamlayarak surenin genel hedeflerini vurgulamaktadır. Uygulanan modeller, Tecvid kuralları ile şeriatın hedefleri, toplumsal ilişkiler, söylem pozisyonları ve sure içindeki iç olaylar arasında çarpıcı bir uyum olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum, Tecvid ilminin aynı zamanda bir ibadet ve semantik ilmi olma konumunu güçlendirmektedir. Buna göre çalışmada, Kur'an-ı Kerim'in icrası ile çeşitli kıraat ve rivayetlerdeki metinsel anlam arasındaki bağın araştırılma kapsamının genişletilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research, titled:“ Tajwīd in Surat Yusuf: A Phonetic-Semantic Study”examines the semantic impact of phonetic performance in the Quranic text, particularly through Surat Yusuf, which is characterized by its coherent narrative structure and subtle emotional imagery. The study proceeded from a fundamental problem: most previous studies addressed the science of tajwīd in isolation from the textual meaning or merely presented the rules without linking them to the objectives and overall meanings of the surah. This necessitated an investigation into how the phonetic performance of tajwīd rules aligns with the semantic structure of Surat Yusuf, based on the Warsh narration, which is characterized by its unique phonetic characteristics. The study sought to achieve several objectives, relying on a descriptive, analytical, and statistical approach. All tajwīd rules in the surah were counted, the phonetic origins of the Warsh narration were studied, and the semantic impact of these rules was analyzed through applied models that demonstrate the interconnection between sound and meaning. The study reached several conclusions, the most important of which is that the rules of tajwīd represent phonetic clues that contribute to deepening and directing meaning. They also complement each other within a single verse or between verses to highlight the general objectives of the Surah. The applied models revealed striking correspondence between the rules of tajwīd and the objectives of Islamic law, social relations, discourse positions, and internal occasions within the Surah, which enhances the status of the science of tajwīd as a devotional and semantic science at the same time. Accordingly, the study recommended the necessity of expanding the scope of research into the connection between Quranic performance and textual meaning within various readings and narrations.