Programlama eğitiminde özgün ve görev tasarımlı programlama araçlarının öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına ve bilgi işlemsel düşünme becerilerine etkisi
The effect of original and task-designed programming tools on students' academic achievements, attitudes and computational thinking skills in programming education
- Tez No: 948641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMRE SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Programlama, Bilgi İşlemsel Düşünme, Tutum, Akademik Başarı, Programming, Computational Thinking, Attitude, Academic Achievement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin programlama eğitiminde kullanılan özgün ve görev tasarımlı programlama araçlarının, öğrencilerin akademik başarıları, programlamaya yönelik tutumları ve bilgi işlemsel düşünme becerileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, Adana ili Ceyhan ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir devlet ortaokulunun 6. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmada, eşitlenmemiş kontrol gruplu ön test-son test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu; 30'ar öğrenciden oluşan deney1, deney2 ve kontrol grupları olmak üzere toplam 90 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama sürecinde, deney1 grubuna özgün tasarımlı blok tabanlı programlama aracı Scratch, deney2 grubuna görev tabanlı programlama aracı Code.org, kontrol grubuna ise geleneksel öğretim araçları (sunu, tahta, basılı materyaller) ile programlama eğitimi verilmiştir. Uygulama dört hafta sürmüştür. Veri toplama araçları olarak; Programlama Becerisi Akademik Başarı Testi (PBABT), Kodlama Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği (KEYTÖ) ve Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisine Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği (BİDÖYAÖ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında MANOVA analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, özgün tasarımlı programlama aracı (Scratch) ile eğitim alan deney1 grubunun; hem görev tabanlı programlama aracı (Code.org) kullanan deney2 grubuna hem de geleneksel yöntemle eğitim alan kontrol grubuna göre programlama becerisi akademik başarısı, programlamaya yönelik tutumu ve bilgi işlemsel düşünme becerileri anlamlı düzeyde daha başarılı olduğu belirlenmiştir. Görev tabanlı programlama aracı kullanılan deney2 grubunun ise kontrol grubuna göre akademik başarısı ve programlamaya yönelik tutumu açısından daha yüksek sonuçlar gösterdiği; ancak bilgi işlemsel düşünme becerisi açısından anlamlı bir fark oluşturmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of original and task-based programming tools used in programming education on middle school students' academic achievement, attitudes toward programming, and computational thinking skills. The study was conducted in the second semester of the 2023–2024 academic year with 6th-grade students at a public middle school affiliated with the Ministry of National Education in Ceyhan, Adana. A non-equivalent control group pretest-posttest quasi-experimental design was used. The study group consisted of a total of 90 students, divided equally into experimental group1, experimental group2, and a control group, each containing 30 students. During the application process, experimental group1 was taught using the original design block-based programming tool Scratch, experimental group2 was taught using the task-based programming tool Code.org, and the control group received programming education through traditional instructional tools (presentations, blackboard, printed materials). The implementation lasted for four weeks. Data were collected using the Programming Skills Academic Achievement Test (PBABT), the Attitude Scale Toward Programming Education (KEYTÖ), and the Self-Efficacy Perception Scale Toward Computational Thinking Skills (BİDÖYAÖ). The data obtained were analyzed with MANOVA using SPSS. The results showed that the group educated with the original design programming tool (Scratch) in experimental group1 performed significantly better than both the task-based programming tool (Code.org) group (experimental group2) and the control group in terms of academic achievement in programming skills, attitudes toward programming education, and computational thinking skills. Experimental group2, which used the task-based programming tool, showed higher academic achievement and more positive attitudes than the control group; however, no significant difference was found in computational thinking skills.