Beton atıklarından geri dönüştürülen agregaların üretimi ve sürdürülebilir çevreye katkılarının incelenmesi
Production of recycled aggregate from concrete waste and investigation of their contribution to sustainable environment
  1. Tez No: 948658
  2. Yazar: GÜLÇİN SÜMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRCAN ATAKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton Atıkları, Atık, Geri Dönüşüm Agrega Üretimi, Mobil Kırıcılar
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Agrega beton üretim sürecinin en önemli hammaddesi olmakla birlikte, açık ocak madencilikle üretilen çakıl, kum gibi ortak kayaçların ortak adı olarak da adlandırılmakta; uygulama alanı kapsamında da en başta beton üretimi ve bu üretim tesislerinde üretilenler de yol yapımı ve çevre düzenleme çalışmalarında kullanılmaktadır. En fazla agrega hammadde ihtiyacı inşaat sektöründe görülmektedir. Karayolu inşaatlarında da malzemenin büyük çoğunluğu agregadır. Beton binaların yıkımı, tadilat, güçlendirilme, bakım faaliyetleri ve doğal afetler sonucunda beton atıkları ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple beton atıklarının bertarafı ve geri kazanılması kentsel dönüşüm ve 2023 yılında ki doğal afet (deprem) süreciyle daha da büyük önem kazanmıştır. Beton atıklarının büyük bir kısmı belediyelerin belirlediği alanlarda toplanmaktadır. Özellikle kentsel dönüşüm alanları ve deprem bölgesinden taşınan beton atıklarının atık sahalarına kurulan konkasör tesislerinde agrega dönüştürme çalışmaları sonucu geri kazanılmış agrega üretilmektedir. Bu çalışmada, beton atıklarının agregaya dönüştürülüp geri kazandırılmasına ilişkin olarak yürütülen deneysel araştırmaların sonuçları incelenerek ve çevreye etkileri ISO 14040:2006'ya göre Yaşam Döngüsü Değerlendirme yöntemi (YDD) ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmayla geri dönüşüm agregası çalışmalarının yapıldığı mobil veya sabit tesislerde üretim kısmının gerçekleşmesini sağlayan bölümlerin özellikleri, üretim hacimleri, üretiminin akışına yön veren bölümlerin nasıl çalıştığı, beton atıklarının niteliği ve miktarına bağlı üretimi proses akım şemaları oluşturulmuştur. Ayrıca bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği açısından; geri dönüşüm ve konkasör tesislerinde açığa çıkan gürültü seviyeleri çalışanlar ve çevre açısından irdelenerek, üretim aşamalarındaki çalışacak araç sayısı, gürültü kaynağı ve seviyeleri dikkate alınmıştır. Yüksek gürültü düzeylerinin sonuçlarına göre işveren ve çalışanlara yönelik tedbirler önerilmektedir. Sürdürülebilir kalkınma bağlamında, çevre koruma önlemlerinde enerji tüketimi, doğal hammadde tüketimi ve beton atıkların azaltılması büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, beton atıklarından üretilen geri dönüştürülmüş agregaların, hem maddi açıdan belediyelere katkı sağlayacağı hem de gelişi güzel açılmış açık ocak işletme denemelerinin oluşturduğu görüntü kirliliğine engel olabileceği ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aggregate is the most important raw material in the concrete production process, and is also called the common name for common rocks such as gravel and sand produced by open pit mining; within the scope of its application area, it is primarily used in concrete production and those produced in these production facilities are used in road construction and landscaping works. The highest need for aggregate raw materials is seen in the construction sector. In highway construction, the vast majority of the material is aggregate. Concrete waste occurs as a result of demolition of concrete buildings, renovation, reinforcement, maintenance activities and natural disasters. For this reason, the disposal and recycling of concrete waste has gained even greater importance with the urban transformation and natural disaster (earthquake) process in 2023. A large part of concrete waste is collected in areas determined by municipalities. Recycled aggregate is produced as a result of aggregate conversion works in crusher facilities established in urban transformation areas and waste areas of concrete waste transported from earthquake zones. The results of experimental research conducted on the recycling of concrete waste into aggregates were examined and their environmental effects were assessed using the Life Cycle Assessment (LCA) method according to ISO 14040 (ISO, 2006). With this study, the characteristics of the sections that provide the production part in mobile or fixed facilities where recycling aggregate studies are carried out, production volumes, how the sections that direct the flow of production work, and production process flow charts depending on the quality and quantity of concrete waste were created. In addition, in this study, in terms of occupational health and safety; the noise levels emitted in recycling and crusher facilities were examined in terms of employees and the environment, and the number of vehicles to be used in the production stages, noise sources and levels were taken into account. Measures for employers and employees are suggested according to the results of high noise levels. In the context of sustainable development, energy consumption, natural raw material consumption and reduction of concrete waste are of great importance in environmental protection measures. In this thesis, it is foreseen that recycled aggregates produced from concrete waste will both contribute financially to Municipalities and prevent visual pollution caused by haphazardly opened open pit operation experiments. Keywords : Concrete Waste, Waste, Recycling Aggregate Production, Mobile Crushers