Primer aort kapak patolojisinin postoperatif dönemde asendan aort büyümesine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of primary aortic valve pathology on ascending aortic dilatation in the postoperative period
  1. Tez No: 948687
  2. Yazar: SERKAN SERTDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ATA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aort kapak, aort darlığı, aort yetmezliği, asendan aort, anevrizma, Aortic valve, aortic stenosis, aortic regurgitation, ascending aorta, aneurysm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş: Günümüzde artan yaşlı nüfus ile birlikte ileri yaş hastalarda aort kapak hastalıklarının görülme sıklığı artmaktadır. Asendan aort anevrizması (AsAA) aort kapak patolojilerine sıklıkla eşlik eden önemli bir klinik durumdur. Aort kapak cerrahisi sonrasında asendan aort genişlemesinin devam etmesinin primer kapak patolojisine göre farklılıklar gösterebileceği yönünde çeşitli görüşler mevcuttur. Biz bu çalışmada primer aort kapak patolojisinin aort kapak cerrahisi sonrasında asendan aort genişlemesinin üzerinde fark yaratıp yaratmadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmaya Mart 2015 - Ocak 2023 tarihleri arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde aort kapak cerrahisi yapılan hastalar retrospektif olarak dahil edildi. Dışlama kriterleri sonrasında çalışmaya ardışık olarak 115 hasta dahil edildi. Preoperatif bilgisayarlı tomografideki (BT) en geniş yerindeki asendan aort çapı ile operasyon sonrası en az altıncı aydan sonraki görüntülemede en geniş yerindeki asendan aort çapları arasındaki fark hesaplandı. Hastalar, primer aort patolojisi aort kapakta darlık ve yetersizlik olanlar olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların opere olma yaşları ortalama 60.11± 13.1 (19-85) idi. Hastaların 52'si (%45.2) kadın cinsiyetteydi. Hasta grubunda 57 hastada (%45.2) hipertansiyon (HT), 38 hastada (%33) diyabetes mellitus, 45 hastada (%39.1) hiperlipidemi, 22 hastada (%19.1) kronik obstuktif akciğer hastalığı (KOAH) ve 7 hastada (%6.1) inme hikayesi mevcuttu. Darlık olan hastaların ortalama yaşları 63.6 ± 12 iken yetersizlik olan hastaların 56 ± 13.1 idi (P=0.313). Kadın cinsiyet oranı darlık grubunda %51.6 iken yetersizlik grubunda %37.7 idi (P=0.136). Gruplar arasında HT, diyabetes mellitus, hiperlipidemi, KOAH ve inme oranları açısından istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (P>0.05). Takip süresinde gruplar arasındaki asendan aort çap farkı yetersizlikli hastalarda anlamlı olarak daha fazla saptandı (P=0.001). Sonuçlar: Aort kapak replasmanı (AVR) sonrasında asendan aortta gelişebilecek diseksiyon veya rüptür gibi patolojiler önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Fakat ilk AVR operasyonunda asendan aortaya yapılacak herhangi bir erken müdahale de operasyonun risklerini ciddi anlamda arttıracaktır. Biz bu doğrultuda çalışmamızda primer aort kapak patolojisinin AVR operasyonu sonrasında asendan aort genişlemesine etkisini araştırdık. Aort yetersizliği (AY) nedeniyle AVR geçiren hastalarda asendan aort genişlemesinin daha hızlı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: With the aging population, the incidence of aortic valve diseases has been increasing in elderly patients. Ascending aortic aneurysm (AsAA) is a significant clinical condition that frequently accompanies aortic valve pathologies. There are various opinions suggesting that postoperative dilation of the ascending aorta may differ depending on the primary valve pathology. In this study, we aimed to investigate whether the primary aortic valve pathology affects the progression of ascending aortic dilation after aortic valve surgery. Materials and Methods: Patients who underwent aortic valve surgery between March 2015 and January 2023 at Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital, Department of Cardiovascular Surgery, were retrospectively included in this study. After applying exclusion criteria, 115 consecutive patients were evaluated. The difference between the widest ascending aortic diameter measured by preoperative computed tomography and the diameter measured at least six months after surgery was calculated. Patients were divided into two groups based on their primary valve pathology: aortic stenosis and aortic regurgitation. Results: The mean age of the patients included in the study was 60.11±13.1 years (range: 19–85), and 52 (45.2%) were female. Among the patient group, 57 (45.2%) had hypertension (HT), 38 (33%) had diabetes mellitus, 45 (39.1%) had hyperlipidemia, 22 (19.1%) had chronic obstructive pulmonary disease (COPD), and 7 (6.1%) had a history of stroke. The mean age of patients with stenosis was 63.6±12 years, while it was 56±13.1 years in those with regurgitation (P=0.313). The female ratio was 51.6% in the stenosis group and 37.7% in the regurgitation group (P=0.136). There were no statistically significant differences between the groups in terms of HT, diabetes, hyperlipidemia, COPD, or stroke history (P>0.05). The difference in ascending aortic diameter during follow-up was significantly higher in the regurgitation group (P=0.001). Conclusion: Postoperative complications such as dissection or rupture of the ascending aorta following aortic valve replacement (AVR) are associated with significant morbidity and mortality. However, early intervention on the ascending aorta during the initial AVR procedure can substantially increase operative risks. Therefore, in this study, we aimed to evaluate the effect of primary aortic valve pathology on ascending aortic dilation after AVR. We found that patients who underwent AVR due to aortic regurgitation (AR) showed a more rapid progression in ascending aortic dilation.