A study on sustainability of seafarer workforce in maritime industry: Challenges, solutions and future perspectives
Denizcilik endüstrisinde gemi insanı iş gücü sürdürülebilirliğine dair bir çalışma: Zorluklar, çözüm önerileri ve geleceğe yönelik perspektikler
  1. Tez No: 948732
  2. Yazar: EBRU ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN TATA, DOÇ. DR. HASAN BORA USLUER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Denizci İş Gücü, Denizcilikte Sürdürülebilirlik, İnsan Faktörü, Denizcilik Endüstrisi, Denizci Sağlığı, Cinsiyet Eşitliği, Seafarer Workforce, Maritime Sustainability, Human Element, Maritime Industry, Seafarer Wellbeing, Gender Equality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği ve Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez, denizcilik sektöründe gemi insanı iş gücünün sürdürülebilirliğini çok boyutlu bir bakış açısıyla ele almakta, temel yapısal zorlukları belirleyerek yenilikçi bir örgütsel model önermektedir. Nitel ve nicel verilerin entegre edildiği hibrit araştırma tasarımı ile yürütülen çalışmada, güverte zabitleri, insan kaynakları yöneticileri ve diğer denizcilik profesyonelleriyle gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri ve anketler temel veri kaynaklarını oluşturmuştur.Elde edilen bulgular, uzun çalışma saatleri, mental sağlık riskleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, genç kuşakların sektöre ilgisindeki düşüş ve yönetişim eksikliklerinin, denizcilik iş gücü istikrarını ciddi biçimde tehlikeye attığını ortaya koymuştur. Ayrıca, mevcut uluslararası düzenlemeler olan MLC 2006, STCW ve ISM Kodu'nun, operasyonel düzeyde insan kaynakları refahını kapsamlı şekilde sağlamada yetersiz kaldığı saptanmıştır.Bu kapsamda tez, IMCA (Internal Maritime Compliance Auditor – Dahili Denizcilik Uyum Denetçisi) modelini ortaya koymaktadır. Bu yenilikçi model, gemi üzerinde bağımsız raporlama yapan ve uyum ile refah denetimine odaklanan yeni bir görev tanımı sunmaktadır. Psikososyal iyilik hâlini artırmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve gemi-şirket iletişimini güçlendirmek amacıyla tasarlanan IMCA rolü, hem gemi üzerinde hem de kurumsal yönetişim düzeyinde stratejik bir varlık olarak konumlanmaktadır.IMO uyumlu bir eğitim ve sertifikasyon altyapısı ile desteklenen IMCA modeli, özellikle kadın denizciler için kapsayıcı ve güvenli bir kariyer yolu da sunmaktadır. Yapılan SWOT analizleri, IMCA modelinin insan sermayesinin sürdürülebilirliğini sağlama, düzenleyici uyumu artırma ve örgütsel öğrenmeyi teşvik etme konularında stratejik avantajlar sunduğunu doğrulamaktadır.Sonuç olarak, bu tez, denizcilik sektörünün geleceği için insan odaklı, veri temelli ve çok paydaşlı yaklaşımların zorunlu olduğunu vurgulamakta; IMCA modelini somut, ölçülebilir ve dönüştürücü bir çözüm olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the sustainability of the seafarer workforce within the maritime industry from a multidimensional perspective, identifying key structural challenges and proposing an innovative organizational model. Using a hybrid-methods research design, the study integrates qualitative and quantitative data collected through focus group discussions and surveys with deck officers, HR managers, and other maritime professionals. Our findings reveal that long working hours, mental health risks, gender inequality, declining interest among younger generations, and governance deficiencies significantly jeopardize workforce stability. Furthermore, existing international frameworks like MLC 2006, STCW, and the ISM Code are found to be inadequate in ensuring comprehensive human resource welfare at the operational level. This thesis introduces the IMCA (Internal Maritime Compliance Auditor) model. This innovative model proposes a shipboard role that reports independently, focusing on compliance and welfare auditing. Designed to enhance psychosocial well-being, promote gender equality, and improve ship-to-shore communication, the IMCA is envisioned as a strategic asset for both shipboard and corporate governance. Supported by an IMO-compliant training and certification infrastructure, the IMCA model also offers an inclusive and secure career pathway, particularly for women seafarers. SWOT analyses confirm that the IMCA model provides strategic advantages in sustaining human capital, enhancing regulatory compliance, and fostering organizational learning. Ultimately, this thesis underscores that human-centered, data-driven, and multi-stakeholder approaches are essential for the maritime industry's future, positioning the IMCA model as a concrete, measurable, and transformative solution.