Examining the effects of video game character design on self- discrepancies and anxiety
Video oyunu karakter tasarımının benlik uyuşmazlıkları ve kaygı üzerindeki etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 948737
  2. Yazar: ALEYNA SU TUNÇOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA UYAR SUİÇMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Uyuşmazlığı Kuramı, durumluk kaygı, karakter tasarımı, dijital müdahale, video oyunu, Self-Discrepancy Theory, state anxiety, character design, digital intervention, video game
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Benlik Uyuşmazlığı Kuramı çerçevesinde benlik uyuşmazlıklarının durumluk kaygı üzerindeki etkilerini ve video oyunu karakter tasarımının bu ilişkideki düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya 18-26 yaş aralığında 94 katılımcı dâhil edilmiş ve rastgele şekilde iki gruba ayrılmışlardır: Baldur's Gate 3 oyununda karakter tasarlayan deney grubu ve Sudoku oynayan kontrol grubu. Katılımcıların durumluk kaygı düzeyleri, deney öncesi ve sonrası Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ile; benlik uyuşmazlıkları ise Bütünleşik Benlik Farklılıkları Endeksi ile ölçülmüştür. Bulgular, deney grubunda anlamlı düzeyde kaygı azalması olduğunu, kontrol grubunda ise böyle bir değişiklik gözlenmediğini göstermiştir. Regresyon analizleri, deney grubundaki yüksek gerçek–olması gereken benlik uyuşmazlığına sahip bireylerin daha fazla kaygı azalması yaşadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, karakterlerin katılımcıların benlikleriyle olan benzerliklerine ilişkin değişkenlerde kaygı düzeylerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Elde edilen bulgular, karakter yaratım süreçlerinin benlik uyuşmazlıklarını düzenleyerek durumluk kaygıyı azaltma potansiyeli taşıdığını ve rol yapma temelli oyunların terapötik müdahalelerde kullanılabileceğini göstermektedir. Çalışma, Benlik Uyuşmazlığı Kuramı ile dijital müdahale yöntemlerini bir araya getirerek klinik psikoloji literatürüne katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of self-discrepancies on state anxiety within the framework of Self-Discrepancy Theory, and the moderating role of video game character design in this relationship. A total of 94 participants aged between 18 and 26 were randomly assigned to two groups: an experimental group that designed a character in Baldur's Gate 3, and a control group that played Sudoku. Participants' state anxiety levels were measured before and after the intervention using the State-Trait Anxiety Inventory, and self-discrepancies were assessed through the Integrated Self-Discrepancy Index. The findings revealed a significant decrease in state anxiety among participants in the experimental group, whereas no such change was observed in the control group. Regression analyses showed that individuals in the experimental group with high actual–ought self-discrepancy experienced greater reductions in anxiety. However, no significant differences were found in anxiety levels related to the perceived similarity between the designed characters and participants' self-concepts. The findings suggest that character creation may reduce state anxiety by regulating self-discrepancies, and that role-playing video games could be used as potential therapeutic tools. By integrating Self-Discrepancy Theory with digital intervention methods, this study contributes to the field of clinical psychology.