Examining the electronic cigarette use outcome expectancies in terms of anxiety sensitivity and emotion dysregulation in young adults
Elektronik sigara kullanımı sonuç beklentilerinin kaygı duyarlılığı ve duygu düzenleme güçlüğü açısından incelenmesi
- Tez No: 948741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN AKIN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: elektronik sigara kullanımı sonuç beklentileri, kaygı duyarlılığı, duygu düzenleme güçlüğü, electronic cigarette use outcome expectancies, anxiety sensitivity, emotion dysregulation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Elektronik sigara kullanımı sonuç beklentileri, bireylerin elektronik sigara kullanımının olumlu ya da olumsuz sonuçlarına ilişkin inançları olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma, genç yetişkinlerde elektronik sigara kullanımı sonuç beklentilerini kaygı duyarlılığı ve duygu düzenleme güçlüğü açısından incelemeyi ve sosyodemografik faktörler ile geleneksel sigara veya elektronik sigara kullanım davranışları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamıştır. Örneklem 18-25 yaşları arasındaki 273 katılımcıdan (137 kadın, 136 erkek) oluşmuştur. Bu çalışma Qualtrics üzerinden yürütülmüş ve katılımcılardan bilgilendirilmiş onam formu, demografik bilgi formu, Elektronik Sigara Kullanımı Sonuç Beklentileri Ölçeği, Anksiyete Duyarlılığı İndeksi-3 ve Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği'ni doldurmaları istenmiştir. Pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre kaygı duyarlılığının; duygu düzenleme güçlüğü, pozitif sonuç beklentileri ve negatif sonuç beklentileri ile pozitif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Duygu düzenleme güçlüğünün ise pozitif sonuç beklentileri ile pozitif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Ek olarak kısmi korelasyon analizi, kaygı duyarlılığı kontrol edildiğinde duygu düzenleme güçlüğü ile negatif sonuç beklentileri arasında negatif yönde bir ilişki olduğunu göstermiştir. Tek yönlü çok değişkenli varyans analizlerinin sonuçları, erkeklerin kadınlara kıyasla daha yüksek pozitif sonuç beklentilerine ancak daha düşük negatif sonuç beklentilerine sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca herhangi bir ürün kullanmayanların sigara kullanıcılarına ve ikili kullanıcılara kıyasla daha yüksek negatif sonuç beklentilerine ancak daha düşük pozitif sonuç beklentilerine sahip olduğu bulunmuştur. Son olarak çoklu regresyon analizlerinin sonuçlarına göre kaygı duyarlılığı hem pozitif sonuç beklentilerini hem de negatif sonuç beklentilerini pozitif yönde yordamıştır. Duygu düzenleme güçlüğü ise pozitif sonuç beklentilerini pozitif yönde yordarken negatif sonuç beklentilerini negatif yönde yordamıştır. Çalışmanın mevcut bulguları, teorik katkıları, sınırlılıkları ve klinik çıkarımları mevcut alanyazın ışığında tartışılmış; gelecekte yapılacak araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Electronic cigarette use outcome expectancies are defined as individuals' beliefs about the positive or negative results of using electronic cigarettes. This study aimed to examine e-cigarette use outcome expectancies in terms of anxiety sensitivity and emotion dysregulation in young adults, and to investigate the association between sociodemographic factors and conventional cigarette or e-cigarette use behaviors. The sample consisted of 273 participants (137 women, 136 men) aged between 18 and 25 years. This study was conducted through Qualtrics, and participants were asked to fill out the informed consent form, demographic information form, E-Cigarette Use Outcome Expectancies Scale, Anxiety Sensitivity Index-3, and Difficulties in Emotion Regulation Scale. According to Pearson correlation analysis, anxiety sensitivity was positively associated with emotion dysregulation, positive outcome expectancies, and negative outcome expectancies. Emotion dysregulation was found to be positively associated with positive outcome expectancies. Additionally, partial correlation analysis indicated that there was a negative relationship between emotion dysregulation and negative outcome expectancies when anxiety sensitivity was controlled. The one-way multivariate analyses of variance results showed that men had higher positive outcome expectancies and lower negative outcome expectancies compared to women. Furthermore, it was found that nonusers had higher negative outcome expectancies but lower positive outcome expectancies compared to smokers and dual users. Lastly, according to the results of multiple regression analyses, anxiety sensitivity positively predicted both positive outcome expectancies and negative outcome expectancies. Emotion dysregulation positively predicted positive outcome expectancies but negatively predicted negative outcome expectancies. The study's current findings, theoretical contributions, limitations, and clinical implications were discussed in the light of existing literature, and recommendations for future research were made.