Outsourcing migration control: The EU-Tunisia Mou and its impact on migrant rights, regional relations, and neocolonial governance
Göç kontrolünün dış kaynak kullanımı: AB-Tunus Mou ve göçmen hakları, bölgesel ilişkiler ve neokolonial yönetim üzerindeki etkisi
- Tez No: 948815
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: AB-Tunus Mutabakat Zaptı, göç yönetimi, insan hakları, neokolonyalizm, sınır dışsallaştırılması, Tunus-AB ilişkileri, göç yönetişimi, vaka çalışmaları, EU-Tunisia MoU, Migration Control, Human Rights, Neocolonialism, Border Externalization, Tunisia-EU Relations, Migration Governance
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
2023 AB-Tunus Mutabakat Zaptı (MoU), Avrupa Birliği'nin göç yönetimini dış ülkelere devretme stratejisini sürdüren dikkate değer ve karmaşık bir anlaşmayı temsil etmektedir. Ekonomik istikrarı teşvik etme ve sınır yönetimi iş birliğini geliştirme amacıyla sunulmasına rağmen, anlaşma göçmen hakları, Tunus'un egemenliği ve daha geniş bölgesel ilişkiler üzerindeki etkileri açısından ciddi endişeler doğurmaktadır. Bu tez, MoU'nun stratejik hedeflerini, uygulama yöntemlerini ve sonuçlarını eleştirel bir şekilde analiz ederek, anlaşmayı AB'nin göç politikaları ve Tunus'un jeopolitik konumu bağlamında incelemektedir. Bu araştırma, resmi göç raporlarından elde edilen nicel verileri; politika belgeleri, kilit paydaşlarla yapılan görüşmeler ve MoU'nun uygulanmasından doğrudan etkilenen göçmenlerin vaka çalışmalarıyla birleştiren karma yöntemler çerçevesini kullanmaktadır. Bu vaka çalışmaları, Tunus'taki göçmenlerin yaşadığı deneyimlere ayrıntılı bir bakış sunarak keyfi gözaltılar, zorla sınır dışı edilmeler ve sığınma erişimindeki kısıtlamalar gibi konulara ışık tutmaktadır. Araştırma ayrıca, Tunus'un iş birliği yapmasının ardındaki siyasi ve ekonomik motivasyonları inceleyerek, mali yardımlar ve diplomatik baskıların ülkenin Avrupa için bir göç kapıcısı (migration gatekeeper) rolü üstlenmesindeki etkisini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu tez, AB-Tunus MoU'sunun göç kontrolünün ekonomik ortaklık adı altında devredildiği, ancak bunun sıklıkla insan hakları ve bölgesel istikrar pahasına gerçekleştiği bir neokolonyal yönetişim biçimi olduğunu savunmaktadır. Anlaşma, yalnızca insani sonuçlar doğurmakla kalmayıp, aynı zamanda Tunus'un AB'ye ekonomik bağımlılığını artırmakta ve Afrika ile Avrupa arasındaki diplomatik ilişkilerini karmaşık hale getirmektedir. Bu çalışma, hukuki çerçeveleri, ekonomik bağımlılıkları ve göçmenlerin gerçek yaşam deneyimlerini inceleyerek, göç yönetimi, dışsallaştırılmış sınır kontrolü ve Kuzey Afrika'nın Avrupa'nın göç stratejilerindeki değişen rolü ha kkındaki tartışmalara katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The 2023 EU-Tunisia Memorandum of Understanding (MoU) represents a noteworthy and complex agreement that perpetuates the European Union's strategy of delegating migration management to external nations. Although it is presented as a partnership aimed at fostering economic stability and enhancing border management cooperation, the agreement raises serious concerns regarding its effects on migrant rights, Tunisia's sovereignty, and wider regional relations. This thesis critically analyzes the MoU's strategic goals, implementation methods, and implications, placing it within the broader context of EU migration policies and Tunisia's geopolitical situation. This research utilizes a mixed-methods framework, combining quantitative data derived from official migration reports with qualitative insights obtained from policy documents, interviews with pivotal stakeholders, and case studies of migrants directly impacted by the execution of the MoU. These case studies offer a detailed look into the lived experiences of migrants in Tunisia, highlighting issues such as arbitrary detention, forced expulsions, and limited access to asylum. The research also delves into the political and economic motivations behind Tunisia's cooperation, illustrating how financial aid and diplomatic pressures influence the country's role as a migration gatekeep In summary, this thesis argues that the EU-Tunisia MoU exemplifies a type of neocolonial governance, wherein migration control is assigned under the guise of economic partnership, frequently at the expense of human rights and regional stability. Beyond its immediate humanitarian implications, the agreement exacerbates Tunisia's economic reliance on the EU while complicating its diplomatic ties with both African and European partners. By examining legal frameworks, economic dependencies, and the real-life experiences of migrants, this study adds to the ongoing discussions surrounding migration governance, externalized border control, and the changing role of North Africa in European migration strategies.