A critical analysis of Israeli authorities' distortion of Palestinian school curriculum in al-Quds: 2022-2023
Kudüs'teki Filistin okul müfredatının İsrail otoritesi tarafından tahrifinin eleştirel bir analizi:2022-2023
- Tez No: 948822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Filistin müfredatı, eğitim hedefleri, eğitim hakkı, Kudüs, Jerusalem, Palestinian curriculum, education objectives, the right to education, al-Quds, Jerusalem
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kudüs Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, Kudüs şehrindeki Filistin müfredatına müdahale eden İsrail politikasının Filistin eğitim hedefleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışma, Kudüs şehrindeki Filistin okul kitaplarının denetlenmesi ve tahrif edilmesi konusunu tartışmaya odaklanmıştır. Bu müdahale politikasının Filistin kimliği üzerindeki etkisi ve bağlamsal eğitimi zayıflatma etkisi analiz edilmiştir. Bu politika, öğrencilerin eleştirel düşünme yeteneklerini ve Filistin gerçekliğiyle etkili bir şekilde etkileşim kurmalarını zedelemektedir. Ayrıca, tahrif edilmiş Filistin müfredatındaki bazı uluslararası eğitim hedeflerinin göz ardı edilmesi ve ihlali, öğrencilerin insan hakları ve uluslar arası eşitlik gibi hedefleri teşvik etme amacına uygun olmayan eksik bir eğitim deneyiminden korunması gerektiğini göstermektedir. Bu çalışma, Filistin halkının karşılaştığı önemli zorluklar ışığında, Filistin eğitim hedeflerinin korunması ve bu hedeflerin içerdiği uluslararası standartların, Filistin halkının temel bir hakkı olarak korunması gerektiğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Bu, Filistinli öğrencilere, kendi gerçekliklerinin zorlukları hakkında eğitim veren ve Filistin halkının haklarını saygıyla ve geliştiren güvenli bir ortam sağlayan bir eğitim sunma yolunda katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, öğrenci toplumunun geçmiş ve günümüzdeki zorluklarını tartışan ve onların, kendi gerçekliklerini ve uluslarının geleceğini iyileştirecek çözümler düşünmelerini teşvik eden bir eğitim sunmaya da katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the impact of the Israeli policy of interference in the Palestinian curricula in the city of al-Quds on Palestinian educational objectives. The focus was on discussing the issue of monitoring and distorting the Palestinian School textbooks in the city of al-Quds. The policy of this interference and its impact on Palestinian identity and undermining contextual education were analyzed. This policy hurts students' ability to think critically and interact effectively with the challenges of Palestinian reality. Moreover, ignoring some international standards for educational objectives and violating them in the distorted Palestinian textbooks is a reason for the need to protect students from an incomplete educational experience that does not conform to the goals aimed at promoting the concepts of human rights and equality among nations. This study aims to shed light on the need to protect Palestinian educational objectives and the international standards they include as a fundamental right in light of the significant challenges facing the Palestinian people, which contributes to providing education that aims to educate Palestinian students about the difficulties of their reality and provides a safe environment that respects and enhances the rights of the Palestinian people. In addition, it also contributes to providing an education that discusses the challenges of the student society related to the past and present, and motivates them to think about solutions that improve their reality and the future of their nation.