Rezidüel konuşma sesi bozukluğu olan ve olmayan çocukların anlamsız sözcük tekrarı performanslarının karşılaştırılması ve demografik değişkenler açısından incelenmesi
Comparison of nonword repetition performance in children with and without residual speech sound disorders and investigation in terms of demographic variables
  1. Tez No: 948897
  2. Yazar: BEYZA DEMİR ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN YILMAZ ÇİFTECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Rezidüel konuşma sesi bozukluğu, Anlamsız sözcük tekrarı, Fonolojik bellek, Çalışma belleği, Sözel kısa süreli bellek, Residual speech sound disorders, Nonword repetition, Phonological memory, Working memory, Verbal short-term memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma, rezidüel konuşma sesi bozukluğu (R-KSB) olan ve olmayan çocukların Anlamsız Sözcük Tekrarı Testi (ASTT) performanslarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın bir diğer amacı, katılımcıların ASTT performansının demografik değişkenler açısından incelenmesidir. Bu kapsamda, ASTT puanları yaş değişkeni ve ebeveyn eğitim düzeyi grupları arasında karşılaştırılmıştır. AST çalışma bellleğini değerlendiren bir görevdir. Araştırmaya 8;00-9;11 yaş aralığında 27 R-KSB ve 35 tipik gelişim gösteren (TGG) çocuk dahil edilmiştir. Gönüllü katılım onayı alınan katılımcılara KSB değerlendirmesi amacıyla Ankara Artikülasyon Testi (AAT) ve anlamsız sözcük tekrarı performansını değerlendirmek amacıyla da ASTT uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre ASTT puanları gruplar arasında anlamlı olarak farklılaşmaktadır. R-KSB olan çocukların ASTT performansları, TGG çocuklardan anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Anne ve baba eğitim düzeyine göre yapılan karşılaştırmalarda ise R-KSB olan çocukların ASTT puanları baba eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Anne eğitim düzeyi açısından grup içi karşılaştırmalarda ve yaş değişkeni açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, R-KSB olan çocukların konuşma seslerinin hatalı üretiminin yanı sıra çalışma belleğinin kullanılmasını gerektiren görevlerde de zorluk yaşadıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the performance of children with and without residual speech sound disorder (R-SSD) on a nonword repetition task (NWRT). Another objective of the study is to examine NWRT performance across different age groups and parental education levels. NWR is a task that evaluates working memory. In this context, the study included 27 children with R-SSD and 35 TD children aged between 8;00 and 9;11 years. With informed consent obtained, the Ankara Articulation Test (AAT) was administered to assess speech sound disorders, and the NWRT was applied to evaluate nonword repetition performance. According to the findings, NWRT scores differed significantly between the groups. Children with R-SSD performed significantly lower on the NWRT compared to their TD peers. When comparisons were made based on parental education levels, NWRT scores in children with R-SSD differed significantly according to the father's education level. However, no significant differences were found in within-group comparisons based on the mother's education level or between age groups. These findings suggest that children with R-SSD not only produce speech sounds inaccurately but also experience difficulties in tasks involving working memory and phonological memory.