İlkokul yöneticilerinin yönetici kaygı düzeyleri ile anlamlı iş algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between primary school administrators' administrator anxiety levels and meaningful job perception
- Tez No: 949017
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul yöneticileri, yönetici kaygısı, anlamlı iş algısı, Primary school administrators, administrator anxiety, perception of meaningful work
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilkokul yöneticilerinin yönetici kaygı düzeyleri ile anlamlı iş algısı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma evreni Hatay'da görev yapmakta olan ilkokul yöneticileridir. Araştırmanın örneklemi 2023 – 2024 eğitim öğretim yılı içinde Hatay ili ve ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ilkokullarda görevli 180 ilkokul yöneticisinden oluşmaktadır. Veriler Şahin C. (2011) tarafından geliştirilen“Yönetici Kaygı Ölçeği”, Göçen ve Terzi (2019) tarafından geliştirilen“Anlamlı İş Ölçeği”ve katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans ve yüzde değerleri, t-testi, ANOVA ve korelasyon analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ilkokulda görev yapan; kadın yöneticilerin, evli yöneticilerin, müdür yardımcısı olan yöneticilerin ve başöğretmen olan yöneticilerin kaygı düzeylerinin diğerlerine göre anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul yöneticilerinin yaş, mesleki kıdem ve yöneticilikteki görev süreleri arttıkça kaygılarının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul yöneticilerinin kaygı düzeyinin; eğitim düzeyi, mezun olunan fakülte, görev yaptıkları yerleşim yeri, halen çalıştıkları okuldaki görev süresi, okulun eğitim şekli ile okulun öğrenci ve personel sayısı değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı bulunmuştur. Katılımcıların yönetici kaygı düzeylerinin genel olarak yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul yöneticilerinin anlamlı iş algısının cinsiyete, yaşa, mezun olunan fakülteye, unvana, mesleki kıdeme, okulun öğrenci ve personel sayısına göre anlamlı farklılık oluşturmadığı bulunmuştur. Ölçeğin işte anlam alt boyutunda evli olan yöneticilerin, iş ilişkileri ve işte aşkınlık alt boyutları ile ölçek toplamında lisansüstü eğitim alan yöneticilerin ve il merkezinde görev yapan yöneticilerin anlamlı iş algısı anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ölçeğin iş ilişkileri alt boyutunda müdür yardımcısı olan yöneticilerin, işte aşkınlık alt boyutunda 5-8 yıl arası yöneticilik görevi olan yöneticilere göre 13 yıl ve üzeri yöneticilik görevi olan yöneticilerin anlamlı iş algısı anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. İlkokul yöneticilerinin görev yaptıkları okulda ilk 4 yılını çalışan yöneticilerin işte anlam, işte aşkınlık ve işte tevazu alt boyutları ile ölçek toplamında anlamlı iş algısının anlamlı olarak yüksek olduğu bulunmuştur. İkili eğitim yapılan okullarda görev yapan ilkokul yöneticilerinin iş ilişkileri ve işte anlam liderliği ile ölçek toplamında anlamlı iş algısının yüksek olduğu bulunmuştur. Katılımcıların anlamlı iş algısı genel olarak yüksek düzeyde tespit edilmiştir. İlkokullarda görev yapan okul yöneticilerinin yönetici kaygı düzeyleri ile anlamlı iş algısı arasında bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the anxiety levels of primary school administrators and their perception of meaningful work. The study population consists of primary school administrators working in Hatay. The sample of the research consists of 180 primary school administrators working in official primary schools affiliated with the Ministry of National Education in Hatay province and its districts during the 2023-2024 academic year. Data were collected through the“Administrator Anxiety Scale”developed by Şahin C. (2011), the“Meaningful Work Scale”developed by Göçen and Terzi (2019), and the“Personal Information Form”prepared by the researcher to determine the demographic characteristics of the participants. The collected data were analyzed using the SPSS software package. Frequency and percentage values, t-test, ANOVA, and correlation analysis methods were used to analyze the data. According to the findings obtained from the research, it was concluded that the anxiety levels of female administrators, married administrators, assistant principal administrators and head teachers working in primary schools were significantly higher than others. It was concluded that the anxiety levels of primary school administrators decreased as their age, professional seniority and tenure in management increased. It was found that the anxiety levels of primary school administrators did not differ significantly according to the variables of level of education, faculty graduated from, place of residence where they work, tenure in the current school, the education type of the school and the number of students and staff of the school. It was concluded that the anxiety levels of the participants were generally high. It was found that the meaningful work perceptions of primary school administrators do not significantly differ according to gender, age, the faculty graduated from, title, professional seniority, and the number of students and staff at the school. In the job meaning sub-dimension of the scale, the meaningful work perceptions of married administrators, administrators with postgraduate education, and administrators working in the city center were found to be significantly high. In the job relationships sub-dimension, the meaningful work perceptions of assistant principals were found to be significantly high. In the job transcendence sub-dimension, the meaningful work perceptions of administrators with 13 years or more of managerial duties were found to be significantly high compared to administrators with 5-8 years of managerial duties. It was found that the meaningful work perceptions of administrators who have worked at their current school for the first 4 years are significantly high in the job meaning, job transcendence, and job humility sub-dimensions and the total scale. It was found that the meaningful work perceptions of primary school administrators working in schools with dual education are significantly high in the job relationships and job meaning leadership sub-dimensions and the total scale. The general meaningful work perceptions of the participants were found to be high. There was no relationship found between the anxiety levels and meaningful work perceptions of primary school administrators working in primary schools.