Akut solunum sıkıntısı sendromu ile yoğun bakımda takip edilen COVID- 19 pnömonisi olan hastaların uzun dönem değerlendirilmesi
Long-term evaluation of patients with COVID-19 pneumonia followed in the intensive care unit with acute respiratory distress syndrome
- Tez No: 949119
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ ÖZYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, ARDS, post-COVID sendromu, solunum fonksiyon testi, DLCO, yaşam kalitesi, lenfopeni, COVID-19, ARDS, post-COVID syndrome, pulmonary function test, DLCO, quality of life, lymphopenia, fibrotic sequelae
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu ile Yoğun Bakımda Takip Edilen COVİD- 19 Pnömonisi Olan Hastaların Uzun Dönem Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: COVID-19 pandemisi yalnızca akut enfeksiyon süreci ile değil, aynı zamanda uzun vadeli komplikasyonları ile de küresel sağlık sistemlerini zorlamıştır. Özellikle yoğun bakım desteği gerektiren ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) gelişen olgularda, enfeksiyonun üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen fiziksel, solunumsal, nörokognitif ve psikolojik düzeyde kalıcı etkiler bildirilmiştir. Bu çalışmada, COVID-19 ARDS nedeniyle yoğun bakımımızda yatış öyküsü olan hastalarda, uzun dönem takibindeki ortaya çıkan semptomlar, yaşam kalitesi, solunum fonksiyonları ve radyolojik sekeller değerlendirilmiş; ayrıca akut dönemdeki bazı parametrelerin sekel gelişimi ile ilişkisi araştırılmıştır. Yöntem: Prospektif olarak planlanan bu çalışmaya, Mart 2020 ile Mayıs 2022 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde COVID-19 pnömonisine bağlı ARDS nedeniyle yoğun bakımda izlenip taburcu edilmiş 52 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılarla yüz yüze görüşmeler yapılmış; post-COVID semptomları sorgulanmış, solunum fonksiyon testleri (SFT, DLCO), Altı Dakika Yürüme Testi (6DYT), yüksek çözünürlüklü toraks BT ve SF-36 yaşam kalitesi anketi uygulanmıştır. Bulgular, akut dönemdeki laboratuvar parametreleri ile karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Ortalama takip süresi 48,15,7 ay olan hastaların % 67,3'ünde nefes darlığı, % 55,8'inde yorgunluk, % 28,8'inde unutkanlık gibi kalıcı semptomlar saptandı. DLCO düşüklüğü % 48,6 ile en sık görülen solunumsal anormallikti. BT bulgularına göre hastaların % 67,4'ünde fibrotik sekel değişiklikler tespit edildi. Yaşam kalitesi değerlendirmelerinde fiziksel işlevsellik, vitalite ve emosyonel rol gibi alanlarda ciddi düşüşler gözlendi. Yatışının ilk gününde lenfosit düzeyi ≤0,5 olan bireylerde radyolojik sekel gelişimi belirgin şekilde daha yaygındı (özgüllük: % 80, pozitif prediktif değer: % 88,5). Sonuç: COVID-19'a bağlı ARDS geçiren bireylerde, uzun dönemde çok boyutlu fonksiyonel ve yapısal bozulmalar devam etmektedir. DLCO düşüklüğü ve fibrotik sekeller en sık saptanan objektif bulgular olup, düşük lenfosit düzeyi bu sekeller için önemli bir biyobelirteç olabilir. Post-COVID sendromunun etkin şekilde izlenmesi ve multidisipliner rehabilitasyon stratejilerinin geliştirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Long-Term Evaluation of Patients with COVID-19 Pneumonia Followed in the Intensive Care Unit with Acute Respiratory Distress Syndrome Aim: The COVID-19 pandemic has strained global healthcare systems not only with its acute infectious phase but also due to its long-term complications. In particular, patients who developed acute respiratory distress syndrome (ARDS) and required intensive care have been reported to experience persistent physical, respiratory, neurocognitive, and psychological effects long after recovery. This study aimed to evaluate symptoms of long-term followed up, quality of life, pulmonary functions, and radiological sequelae in patients followed up COVID-19-related ARDS in our intensive care unit and to investigate the relationship between acute-phase parameters and the development of sequelae. Methods: This prospective study included 52 patients who were treated in the intensive care unit of Cukurova University Faculty of Medicine Hospital due to COVID-19 pneumonia-related ARDS and subsequently discharged between March 2020 and May 2022. Structured face-to-face interviews were conducted to assess post-COVID symptoms. Pulmonary function tests (PFTs and DLCO), the Six-Minute Walk Test (6MWT), high-resolution thoracic CT scans, and the SF-36 quality of life questionnaire were applied. Findings were analyzed in correlation with laboratory data from the acute phase. Results: The mean follow up period was 48,15,7 months and Persistent symptoms such as dyspnea (67.3%), fatigue (55.8%), and memory impairment (28.8%) were detected. DLCO reduction was the most common respiratory abnormality (48.6%). CT scans revealed fibrotic sequelae in 67.4% of patients. Significant impairments were observed in physical functioning, vitality, and emotional role domains of the SF-36. Lymphocyte levels of hospitalization ≤0.5 showed a significantly higher prevalence of radiological sequelae (specificity: 80% , positive predictive value: 88.5%). Conclusion: Patients who experienced COVID-19-related ARDS exhibit persistent multidimensional functional and structural impairments in the long term. DLCO reduction and fibrotic changes are the most prominent objective findings, and low lymphocyte count may serve as a significant biomarker for sequela development. Effective follow-up and the implementation of multidisciplinary rehabilitation strategies are essential for managing post-COVID syndrome.