Yedi iklim Türkçe ders kitapları ile İzmir yabancılar için Türkçe ders kitaplarının söz varlığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of yedi iklim Turkish coursebooks and İzmirTurkish coursebooks for foreigner
  1. Tez No: 949165
  2. Yazar: ALİ YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, sözcük sıklığı, yabancılara Türkçe öğretimi, ders kitabı, Vocabulary, word frequency, teaching Turkish to foreigners, coursebooks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu araştırma, yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan ders kitaplarından olan Yedi İklim Türkçe A1, A2, B1, B2 ve C1 ders kitapları ile İzmir Yabancılar İçin Türkçe A1, A2, B1, B2 ve C1 ders kitaplarında yer alan okuma metinlerinin söz varlığını; sözcükler, deyimler, atasözleri, ikilemeler, özel isimler, yabancı sözcükler, sayısal ifadeler, kısaltmalar, kalıp sözler, ünlem, hitap ve seslenmeler çerçevesinde tespit edebilmek ve birbirleriyle karşılaştırarak aralarındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koyabilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Söz konusu ders kitaplarındaki sözcükler ve söz varlığı ögeleri Cibakaya 2.3 ve Microsoft Excel programları kullanılarak analiz edilmiştir. Ders kitaplarındaki toplam ve farklı sözcükler ve atasözleri, deyimler, özel isimler gibi söz varlığı ögeleri her bir kitapta ayrı ayrı tespit edilmiş; hem Yedi İklim Türkçe ders kitapları hem de İzmir Yabancılar İçin Türkçe ders kitapları öncelikle kendi içinde seviyelerine göre değerlendirilmiştir. Daha sonra ise Yedi İklim Türkçe A1 ders kitabı, İzmir Yabancılar İçin Türkçe A1 ders kitabı gibi aynı seviyedeki ders kitapları sözcük ve söz varlığı unsurları bakımından birbiriyle karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Yedi İklim Türkçe ders kitaplarının tamamında yer alan toplam sözcük sayısının 8167; farklı sözcük sayısının 3398, İzmir Yabancılar İçin Türkçe ders kitaplarının tamamında yer alan toplam sözcük sayısının 40667; farklı sözcük sayısının 10999 olduğu, hem toplam sözcük sayısı hem de farklı sözcük sayısı bakımından İzmir Yabancılar İçin Türkçe ders kitaplarının bütün seviyelerde Yedi İklim Türkçe ders kitaplarına göre daha zengin olduğu ve her iki yayınevinde de ders kitaplarının dil seviyesi arttıkça kitaptaki farklı sözcük sayısının da arttığı tespit edilmiştir. Ancak toplam sözcük sayısı bakımından değerlendirildiğinde; Yedi İklim Türkçe B1 ders kitabı ile İzmir Yabancılar İçin Türkçe B2 ders kitaplarındaki toplam sözcük sayısının bir önceki seviyeye göre azaldığı, diğer seviyelerde ise düzenli bir artış gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi'ne göre de değerlendirilen ders kitaplarının özellikle atasözü olmak üzere söz varlığı unsurları bakımından da birtakım eksiklikleri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is done in order to put forward similarities and differences between Yedi İklim Turkish A1, A2, B1 , B2 ve C1 coursebooks used in Turkish education and Turkish coursebooks for foreigners A1, A2, B1 , B2 ve C1 comparing the vocabulary included in reading passages, words, idioms, proverbs, reduplications, proper nouns, foreign words numeric expressions, abbreviations, routines, exclamations and adresses. In the research, document review words in coorsebooks technique is used. Words and vocabulary items are analyzed using Cibakaya 2, 3 and Microsoft Excel programmes. The exact number of words and different words and vocabulary such as different words, proverbs, idioms, and proper nouns are determined for each books. Also, both Yedi İklim Tukish coursebooks and İzmir Turkish coursebook for foreigners are evaluated considering their levels. Also, the coursebooks at the same level such as Yedi İklim Turkish A1 coursebook and İzmir Turkish A1 coursebook for foreigners are compared and evaluated considering vocabulary items. In the research, it is stated that the exact number of words in Yedi İklim Turkish coursebooks is 8167 and the exact number of different words is 3398. It is determined that the exact number of words in İzmir Turkish coursebooks for foreigners is 40667 and number of different words is 10999. In terms of both the exact number of words and the number of the usage of different words ,İzmir Turkish coursebooks have been found to have more words than Yedi İklim Turkish coursebooks at all levels. As of levels of Yedi İklim Turkish coursebooks sand İzmir Turkish coursebooks for foreigners also increase, it is seen that number of different words also increase. However, in terms of the evaluation of exact number of words, it is determined that exact number of words in Yedi İklim Turkish B1 coursebook and İzmir Turkish B2 coursebooks for foreigners decrease when compared with former level and increase properly other levels. Also, the textbooks evaluated in the framework of the CEFR (Common European Framework of Reference for Langauges) have been determined to have some inadequacies in terms of vocabulary, especially in usage of provebs.