Güncel Afganistan aile hukuku ile HanefiMezhebi müfta bih görüşlerininkarşılaştırılması
Comparison of Afghan family laws with mufti's views on (preferred)
  1. Tez No: 949190
  2. Yazar: MOHAMMAD MONİR FİROOZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN HANZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Medeni, Kanun, Aile, Hukuk, Afghanistan, Civil Code, Family Law, Hanafi Jurisprudence, Sharia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Aile hukuku, İslam Şeriatında özel bir öneme sahiptir. Ailenin sağlıklı bir şekilde düzen-lenmesi, toplumun sağlıklı olmasını sağlarken, ailedeki bozulma, toplumun bozulmasına yol açar. Bu araştırmada, aile Hukuku, Afganistan Medeni Kanunu ile Hanefi mezhebi-nin müfta bih görüşleri arasında karşılaştırmalı bir şekilde incelenip değerlendirilmiştir. Çünkü Afganistan'da Hanefi mezhebi hâkimdir ve oradaki halk, yasaların da Hanefi fık-hına uygun olmasını istemektedir. Medeni Kanun hakkında üniversite öğrencileri ve medrese öğrencileri arasında çelişkili görüşler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, Afga-nistan Medeni Kanunu'nu incelemeden, bu kanunun Şeriat'a aykırı olduğunu ifade eder-ken, bazıları ise bu kanunun tüm maddelerinin Hanefi fıkhı ile uyumlu olduğunu söyle-mektedir. Bu durumun gözlemlenmesi ve meselenin netleşmesiyle birlikte, Afganistan Medeni Kanunu'nun önemli bir bölümü olan aile haklarının, akademik bir şekilde Hanefi fıkhı ile karşılaştırılması için bir çaba sarf edilmiştir. Amaç, Medeni Kanun'un gerçekten Şeriat'a aykırı olup olmadığını ve tüm maddelerinin Hanefi fıkhından alınıp alınmadığını, yoksa diğer fıkıh mezheplerinden de alıntılar yapılıp yapılmadığını belirlemektir. Bu ko-nu akademik bir şekilde araştırılmıştır. Bu konuda Türkçe dilinde herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Farsça dilinde ise, bu araştırma ile ilgili bazı hocalar makaleler yazmış-lardır, ancak yapılan araştırmalar sonucunda, akademik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu araştırmanın faydalı olması, hem Afganistan'daki öğrenciler için hem de bu konuda bilgi edinmek isteyen Türkiye'deki üniversiteler için büyük bir önem taşımaktadır
Özet (Çeviri)
Family law occupies a position of particular importance within Islamic Sharia. The prop-er structuring of the family unit contributes significantly to the well-being of society as a whole, while the disintegration of familial foundations can precipitate broader societal decay. This study undertakes a comparative analysis of Family Law as articulated in the Afghan Civil Code and the mufta bih (commonly relied upon) opinions of the Hanafi school of Islamic jurisprudence. The rationale for this comparison stems from the domi-nance of the Hanafi school in Afghanistan, where the population generally expects na-tional legislation to align with Hanafi jurisprudential principles. Divergent perspectives exist among university and madrasa students regarding the compatibility of the Civil Code with Islamic law. Some assert—often without in-depth examination—that the Afghan Civil Code contravenes Sharia, while others maintain that its provisions are fully consistent with Hanafi jurisprudence. In light of these contrasting views, this study en-deavors to clarify the issue through a scholarly evaluation of the Afghan Civil Code's family law provisions in relation to Hanafi jurisprudence. The primary objective is to as-certain whether the Civil Code is indeed at odds with Sharia, whether its articles are de-rived solely from Hanafi legal doctrine, or whether they incorporate elements from other Islamic schools of law. This investigation has been conducted with a rigorous academic approach. To date, no scholarly research on this subject exists in the Turkish language. Although a number of scholars have published related articles in Persian, comprehensive academic studies remain lacking. This research thus aims to fill a critical gap and is ex-pected to be of substantial value to both Afghan students and Turkish academic institu-tions seeking to deepen their understanding of this field.