7 Ekim Gazze Savaşının İsrail ekonomisi üzerindeki ekonomik etkileri
Economic impacts of the October 7 Gaza War on the Israeli economy
- Tez No: 949214
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: 7 Ekim Savaşı, Gazze, Ekonomik Boykot, Ekonomik Etkiler, October 7 War, Gaza, Economic Boycott, Economic Effects
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırma, 7 Ekim Gazze Savaşı sonrasında İsrail ekonomisinde meydana gelen ekonomik yankıları incelemekte ve analiz etmektedir. Ayrıca, İsrail ve onu destekleyen şirketlere yönelik uygulanan ekonomik boykotun etkilerini de değerlendirmektedir. Araştırma, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği geniş çaplı askeri operasyonların yol açtığı yıkım ve can kaybı bağlamında, çatışmanın giderek derinleşen ekonomik boyutlarına dikkat çekmektedir. Bu bağlamda Araştırma, ekonomik boykotun tarihsel arka planını irdelemekte ve Müslüman ülkelerdeki halklar ile bazı Batılı toplumlar ve hükümetler tarafından başlatılan boykot kampanyalarının, İsrail'i desteklediği algılanan şirketler üzerindeki artan etkilerini analiz etmektedir. Bazı markalar, satışlarda düşüş yaşamakta ve Müslüman pazarlarında ve küresel kamuoyunda itibar kaybına uğramaktadır. Araştırma, İsrail ekonomisinin turizm, teknoloji, enerji (gaz), yaşam koşulları, istihdam ve yatırımlar gibi çeşitli yönlerini kapsayan kapsamlı bir analiz sunmaktadır. Araştırma, özellikle halk inisiyatifiyle başlatılan ekonomik boykotların, İsrail ekonomisi üzerinde somut etkiler yaratabilecek etkili bir baskı aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu tür boykotların Filistin-İsrail çatışması bağlamında ekonomik ve politik güç dengelerini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olduğunu; ancak bu etkinin sürdürülebilir olabilmesi için uzun vadeli, organize ve stratejik bir çerçevede yürütülmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The research examines and analyzes the economic repercussions on the Israeli economy following the October 7 Gaza War. It also investigates the impact of the economic boycott against Israel and the companies that support it. The study highlights the growing economic dimensions of the conflict, particularly in light of the extensive destruction and loss of life caused by Israel's large-scale military assault on the Gaza Strip. The study focuses on the historical roots of the economic boycott and analyzes the increasing impact of boycott campaigns launched by the populations of Muslim countries, as well as by some Western societies and governments, on companies perceived to support Israel. Certain brands have faced negative consequences such as declining sales and reputational damage in Muslim markets and the global public sphere. The research presents a comprehensive analysis covering various aspects of the Israeli economy, including tourism, technology, energy (gas), living conditions, employment, and investments. It emphasizes that economic boycotts initiated by the public can serve as an effective tool of pressure with tangible effects on the Israeli economy. Furthermore, it underscores that such boycotts may contribute to reshaping the balance of economic and political power in the context of the Israeli-Palestinian conflict, provided that they are conducted in an organized and strategic manner over the long term.