Kavalalı Mehmet Ali Paşa Döneminde güneyden Anadolu'ya yönelik nüfus hareketliliği
Population mobility from the south to Anatolia during the Period of Cavalali Mehmet Ali Pasha
- Tez No: 949232
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kavalalılar Hanedanı, Mısır, Anadolu, Arap Nüfus Hareketliliği, Çukurova, Kavalali Dynasty, Egypt, Anatolia, Arab Population Movement, Çukurova
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyıldaki en önemli meselelerinden biri Mısır'da otonom bir yönetim kurmayı başarmış olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile olan ilişkisinden kaynaklanmıştır. Osmanlı Sultanı II. Mahmut'un Mısır'da bir valisi olan Mehmet Ali Paşa, Bâbıâli'ye karşı çıkmış ve ardı ardına önemli savaşlar yaşanmıştır. Hem Suriye hem de Anadolu'daki savaşlar Kavalalıların galibiyetiyle sonuçlanmıştır. Böylece Mehmet Ali Paşa oğlu İbrahim Paşa ile birlikte hareket ederek Osmanlı coğrafyasında büyük topraklar ele geçirmiştir. Mısır, Arabistan, Filistin, Suriye ve Anadolu'nun bir kısmı belirli tarihlerde Kavalalıların hâkimiyetine girmiştir. Kavalalıların askeri anlamdaki başarıları ele geçirdikleri bölgelerde halkın takdirini toplarken Suriye ve Anadolu bölgesinde yaptıkları propaganda faaliyetleri de halkın desteğini almalarını sağlamıştır. Kavalalılar kısa sürede ele geçirdikleri bölgelerde önemli reformlar gerçekleştirmiştir. Öyle ki askeri, sosyal, ekonomik, demografik, tarımsal, eğitim gibi alanlarda yapılan reformlar Mısır, Suriye ve özellikle Anadolu'nun güney kısımlarında günümüze dek etkisini göstermiştir. Nitekim bu tezde öncelikle Mısır ve Mehmet Ali Paşa ele alınmış ardından Mehmet Ali Paşa'nın yayılmacı politikası ve nihayetinde İbrahim Paşa'nın Suriye'deki hâkimiyetine kısaca değinilerek Anadolu'daki varlığı askeri, ticari ve demografik alanlardaki faaliyetleri derinlemesine incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important issues of the Ottoman Empire in the 19th century arose from its relationship with Kavalali Mehmet Ali Pasha, who managed to establish an autonomous administration in Egypt. Mehmet Ali Pasha, a governor of Ottoman Sultan Mahmud II in Egypt, opposed the Sublime Porte (Bâbıâli) and important wars took place one after another. The wars in both Syria and Anatolia ended with the victory of the Kavalali's. Thus, Mehmet Ali Pasha, acting together with his son Ibrahim Pasha, captured large lands in the Ottoman geography. Egypt, Arabia, Palestine, Syria and parts of Anatolia came under the rule of the Kavalali's at certain dates. While the military successes of the Kavalali people were appreciated by the masses they captured, they also ensured the people's support in their propaganda activities in Syria and Anatolia. The Kavalali people carried out important reforms in the regions they captured in a short time. So much so that the reforms made in areas such as military, social, economic, demographic, agricultural and educational areas have had an impact in Egypt, Syria and especially in the southern parts of Anatolia until today. In fact, in this thesis, firstly Egypt and Mehmet Ali Pasha were discussed, then Mehmet Ali Pasha's expansionist policy and finally Ibrahim Pasha's dominance in Syria were briefly mentioned and their presence in Anatolia and their activities in military, commercial and demographic fields were examined in depth.