İlyada ve Odysseia destanlarında aile ontolojisi
Family onthology of İliad and Odyssey
  1. Tez No: 949233
  2. Yazar: ZEYNEP BİLECEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe Tarihi, Aile Ontolojisi, Homeros, İlyada ve Odysseia, History of Philosophy, Family Ontology, Homer, Iliad and Odyssey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, Homeros'un İlyada ve Odysseia destanlarında ailenin ontolojisini incelemektedir. Hermeneutik, metin analizi, temellendirme yöntemleriyle destanların daha iyi anlaşılması ve çözümlenmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde tezin amacı, önemi, kapsamı gibi konulara değinilmiştir. İlk bölümünde mitolojinin ne olduğu, neyi anlattığı üzerine durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde ise destanlarda yer alan aile ilişkileri incelenerek, aile kavramının tarihsel dönüşümü açıklanmaya çalışılmıştır. Destanlar çerçevesinde aileyi bir arada tutan etmenlerin sevgi, sadakat, güven gibi unsurların olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra ailenin birlik ve beraberliğine yönelik tehditler, aileyi yok oluşa götüren etmenlere dikkat çekilmiştir. Daha sonrasında birey ve aile ilişkisi varoluşsal düzlemde incelenmeye çalışılmıştır. Aile kavramı üzerinden bireyin kimlik, aidiyet ve varoluşsal konumları ontolojik olarak incelenmek istenmiştir. Aynı zamanda Homeros destanlarından günümüze ailenin sistematik kodlarının nasıl sürdürüldüğü çeşitli mukayeselerle ortaya konulmak istenmiştir.Çalışma sonucunda ise ailenin varlık köklerinin Homeros destanları çerçevesinde anlaşılabileceği görülmüştür. Sonuç olarak, ailenin sosyal bir birliktelik olmanın yanı sıra aynı zamanda aidiyet kavramının kökenini oluşturan varoluşsal bir yapı olduğu görülmüştür. Kişinin kimliği, benliği ve aidiyet duygularının Homeros destanları bağlamında incelenen ailede de var olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Homeros destanlarındaki ailenin, günümüz modern aile sorunlarının tarihsel temellerine dair önemli ipuçları sunduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the family in Homer's Iliad and Odyssey ontologically . This work aims to analyze the epics with hermeneutic, text analysis and justification methods. In the beginning, the purpose, significance and scope of the thesis are mentioned. Afterwards, mythology is explained. While the family relations that take place in the legends are examined, the historical transformation of the family concept are tried to be explained. Some factors that tightens the family ties like affection, loyalty and trust in regard to the legends. On the other hand, attention was drawn to the threats to the unity and solidarity of the family and the factors that lead the family to extinction. The relationship between the individual and the family was analyzed on an existential level. Through the concept of family, the identity, belonging and existential positions of the individual were ontologically analyzed. It is aimed to reveal how the systematic codes of the family have been maintained from Homeric epics to the present day through various comparisons. To conclude, the roots of the existence of the family can be understood within the framework of Homeric epics. As a result, the family is not only a social association but also an existential structure that forms the origin of the concept of belonging. We can understand that the family in the Homeric epics offers important clues about the problems of today's modern family.