Psoriasisli hastalarda ADMA (asimetrik dimetil arjinin) düzeyleri ile ısı şok proteinleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between methyl arginines levels and heat shock proteins in patients with psoriasis
  1. Tez No: 949311
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, HSP60, HSP70, HSP90, ADMA, Nitrik Oksit, Psoriasis, HSP60, HSP70, HSP90, ADMA, Nitric Oxide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma, psoriasisli hastalarda metil arjinin türevleri (ADMA, SDMA, LNMMA) ve nitrik oksit yoluyla ilişkili parametreler ile ısı şok proteinlerinden HSP60, HSP70 ve HSP90 düzeylerini incelemeyi ve bu parametlerin hastalığın patogenezindeki rollerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Selçuk Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran 45 psoriasisli hasta ve 45 sağlıklı bireyden oluşan örneklem grubu üzerinde yürütülen çalışmada, serum ADMA, SDMA, LNMMA düzeyleri LC-MS/MS yöntemiyle; HSP60, HSP70 ve HSP90 düzeyleri ise ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular, HSP60 düzeylerinin hasta grubunda anlamlı şekilde düşük olduğunu, HSP70 ve HSP90 düzeylerinin ise gruplar arasında anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, psoriasisli hastalarda ADMA, SDMA, LNMMA, arjinin ve sitrülin düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük olduğu saptanmıştır. Korelasyon analizlerinde, kontrol grubunda HSP60 ile HSP70 arasında ve hasta grubunda HSP60 ile HSP90 arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Sonuçlar, psoriasiste hem hücresel stres yanıtının hem de nitrik oksit yolunun karmaşık düzenlemelere tabi olduğunu ve HSP60 ile metil arjinin türevlerinin hastalığın biyolojik belirteçleri olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the levels of methylarginine derivatives (ADMA, SDMA, LNMMA) and nitric oxide pathway-related parameters, as well as the heat shock proteins HSP60, HSP70, and HSP90 in patients with psoriasis, and to evaluate the roles of these parameters in the pathogenesis of the disease. Conducted on a sample of 45 psoriasis patients and 45 healthy individuals admitted to the Dermatology Outpatient Clinic of Selçuk University Hospital, serum levels of ADMA, SDMA, and LNMMA were measured using LC-MS/MS, while HSP60, HSP70, and HSP90 levels were determined using ELISA. The findings revealed that HSP60 levels were significantly lower in the patient group, whereas HSP70 and HSP90 levels did not differ significantly between groups. Additionally, ADMA, SDMA, LNMMA, arginine, and citrulline levels were significantly lower in psoriasis patients compared to healthy controls. Correlation analyses demonstrated a positive and significant relationship between HSP60 and HSP70 levels in the control group and between HSP60 and HSP90 levels in the patient group. These results suggest that both cellular stress response and nitric oxide pathway regulation are intricately modulated in psoriasis, and that HSP60 and methylarginine derivatives may serve as potential biomarkers in the biological assessment of the disease.