Ortaokul öğrencilerine yönelik zihin alışkınlıkları öğretim programı tasarısının hazırlanması ve uygulanması üzerine bir araştırma
A research on the preparation and implementation of habits of mind curriculum design for elemantary school students
- Tez No: 949349
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ OCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihin alışkanlıklarını geliştirme, düşünme becerileri, ortaokul öğrencileri, öğretim programı geliştirme, Developing habits of mind, thinking skills, elementary school students, curriculum development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 574
Özet
Bu araştırma, ortaokul 5. Sınıf öğrencilerine yönelik Zihin Alışkanlıkları Öğretim Programı (ZAÖP) tasarısının hazırlanması, uygulanması ve uygulama sürecinin etkililiğinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmada, karma yöntem değerlendirme tasarımı kullanılarak nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin zenginliğinden yararlanılmış ve derinlemesine analizler yapılması hedeflenmiştir. Çalışmanın ihtiyaç belirleme aşaması; durum çalışması ile yürütülmüş, ölçme aracı geliştirme aşaması keşfedici ardışık desen çerçevesinde gerçekleştirilmiş; uygulanması ve uygulama sürecinin değerlendirilmesi ise gömülü deneysel desen kapsamında ele alınmıştır. Bu süreçte, veri toplama araçları geliştirilmiş, zihin alışkanlıklarının geliştirilmesine yönelik çeşitli etkinlikler tasarlanarak uygulanmış ve bu uygulamaların etkililiğini ve öğrencilerin kazanımlara ulaşma düzeyini ölçmek amacıyla geliştirilen ölçme araçlarından yararlanılmıştır. Veri toplama sürecinde, araştırmacı tarafından geliştirilen Zihin Alışkanlıklar Başarı Testi (ZABT), Zihin Alışkanlıkları Öz Düzenleme Ölçeği (ZAÖÖ), gözlem formu, akran değerlendirme formu, araştırmacı günlükleri, öğrenci günlükleri ve görüşme formları kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle seçilen ve beşinci sınıfa devam eden 20 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma sürecinin temeli, eylem planlarının geliştirilmesinden önce gerçekleştirilen pilot uygulama ile oluşturulmuştur. Bu kapsamda, uygulama süreci eylem araştırması döngüsü içinde tasarlanmıştır. Pilot uygulamanın ardından gerçekleştirilen 1. Komite toplantısı ile ilk eylem planı oluşturulmuş ve 1., 2. ve 3. modüllerin uygulamaları yürütülmüştür. İlk üç modülün uygulama süreci tamamlandığında 2. Komite toplantısıyla ikinci eylem planı şekillendirilmiş ve takip eden 3 modülün uygulamasına geçilmiştir. Sonraki üç modülün uygulamalarının tamamlanmasının ardından, 3. Komite toplantısıyla üçüncü eylem planı hazırlanmış ve bu plan doğrultusunda kalan son 3 modülün uygulama aşaması gerçekleştirilmiştir. Uygulama süreci, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılının bahar döneminde, her hafta bir modül olmak üzere toplam dokuz hafta boyunca yürütülmüş ve 36 ders saati içinde toplam üç eylem planı çerçevesinde tamamlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, uygulanan zihin alışkanlıkları eğitiminin, öğrencilerin zihin alışkanlıklarına yönelik öz düzenleme becerileri ve zihin alışkanlıkları başarı düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Öğrenci görüşleri ve uygulayıcı gözlemleri sonucunda, öğrencilerin genel olarak kazanımlara yüksek düzeyde ulaştıkları ve tasarlanan programın öğrenciler üzerinde hedeflenen etkileri oluşturduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to design, implement and evaluate the effectiveness of the Habits of Mind (HoM) Curriculum developed for fifth-grade elementary school students. In the study, a mixed-method evaluation design was used to benefit from the richness of both qualitative and quantitative research methods, aiming to conduct in-depth analyses. The needs assessment phase of the study was conducted as a case study; the development phase of the measurement tool was carried out within the framework of the exploratory sequential design; and the implementation and evaluation of the implementation process were handled within the scope of the embedded experimental design. In this process, data collection tools were developed, various activities aimed at developing habits of mind were designed and implemented and assessment tools were utilized to measure the effectiveness of these implementations and the extent to which students achieved the intended learning outcomes. In data collection process, the Habits of Mind Achievement Test (HoMAT), the Habits of Mind Self-Regulation Scale (HoMSRS), observation forms, peer evaluation form, researcher journals, student journals, and interview forms developed by the researcherwere used. The study group of the research consisted of 20 fifth grade students selected through a convenient sampling method. The research process was established through a pilot implementation conducted prior to the development of action plans. In this context, the implementation process was designed within the action research cycle. Following the pilot implementation, the first action plan was developed during the 1st Committee meeting, and the implementation of Modules 1, 2 and 3 was carried out. Once the implementation of the first three modules was completed, the 2nd Committee meeting was held, during which the second action plan was shaped, and the implementation of the following three modules commenced. After the completion of the next three modules, the 3rd Committee meeting was held, and the third action plan was prepared. Based on this plan, the implementation phase of the final three modules was conducted. The implementation process was carried out during the spring term of the 2023-2024 academic year, with one module conducted per week over a total of nine weeks. It was completed within 36 class hours under the framework of three separate action plans. The findings of the study revealed that the habits of mind training had a statistically significant and positive effect on students' self-regulation skills towards habits of mind and habits of mind achievement levels. Based on student feedback and the researcher's observations, it was observed that students generally achieved the learning outcomes at a high level and that the designed program had the intended impact on the students.