Thiol–disülfid dengesinin septisemi ve septisemide üreyen mikroorganizmalar üzerine etkisi
The effect of thiol-disulfide hemostasis on septycemia and microorganisms produced in septycemia
- Tez No: 949374
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER ÖZEKİNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Septisemi, oksidatif stres, thiol-disülfid dengesi, kan kültürü, Septicemia, oxidative stress, thiol disulfide haemostasis, blood culture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
THİOL–DİSÜLFİD DENGESİNİN SEPTİSEMİ VE SEPTİSEMİDE ÜREYEN MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNE ETKİSİ AMAÇ: Sepsis ağır sepsise ve septik şoka yol açan enfeksiyona ve bu enfeksiyona karşı sistemik, zararlı bir konakçı cevabıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda thiol-disülfid dengesiyle, diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser, kronik böbrek yetmezliği, edinilmiş immün yetmezlik sendromu, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, friedreich ataksisi, multipl skleroz, amiyotrofik lateral skleroz, karaciğer bozuklukları gibi bazı dejeneratif hastalıklar ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada sepsis patogenezi ile bu patogenezde üreyen mikroorganizmalar ve thiol-disülfid dengesi arasında ilişki incelenip C-Reaktif Protein (CRP), Beyaz Kan Hücresi (WBC) ve Prokalsitonin (PCT) değerleri ile karşılaştırılması amaçlandı. YÖNTEM: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesinde 15.4.2019-15.12.2019 tarihleri arasında, yoğun bakım üniteleri ve servislerde septisemi şüphesiyle yatan hastalarda ve kontrol grubunda WBC, CRP ve PCT ile ek olarak Erel ve Neşelioğlu'nun geliştirdiği native thiol (SH), disülfid (SS), total thiol (TT) ve bu parametrelerden oluşan indeksleri içeren EREL paneli çalışıldı. Paneldeki indeks 1; disülfidin native thiole bölünmesi ile (SS/SH), indeks 2; disülfidin total thiole bölünmesi ile (SS/TT), indeks 3; native thiolün total thiole bölünmesi ile (SH/TT) elde edildi. BULGULAR: Çalışmamıza üreme olan 96, üreme olmayan 90 ve kontrol grubu 97 olmak üzere toplam 283 hasta (118 Erkek, 165 Kadın (yaş ortalaması: 55,5 yıl)) dahil edildi. Kontrol grubu ile; hem kan kültüründe üreme olan ve olmayan grup, hem de kan kültüründe üreyen mikroorganizmalarla karşılaştırıldığında thiol, CRP, WBC değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Tüm gruplarda yaş ile korelasyon görülmüştür. Gruplarda cinsiyet açısından anlamlı bir fark görülmemiştir. SONUÇ: Sepsis patogenezi ile bu patogenezde üreyen mikroorganizmalar ve thiol-disülfid dengesi arasında ilişki bulunmaktır. Septisemi tanısında CRP, PCT gibi thiol değerlerinin de incelenmesi yol gösterici olabileceği düşünülmektedir. Yaş ile tüm gruplarda korelasyon mevcuttur.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF THIOL-DISULFIDE HEMOSTASIS ON SEPTYCEMIA AND MICROORGANISMS PRODUCED IN SEPTYCEMIA OBJECTIVE: Sepsis is a systemic, harmful host response to infection and this infection that leads to severe sepsis and septic shock. In recent studies, thiol-disulfide homeostasisis associated with some degenerative diseases such as diabetes, cardiovascular diseases, cancer, chronic renal failure, acquired immune deficiency syndrome, Parkinson's disease, Alzheimer's disease, friedreich's ataxia, multiple sclerosis, amyotrophic lateral sclerosis, liver disorders. In this study, it was aimed to examine the relationship between the pathogenesis of sepsis and microorganisms growing in this pathogenesis and thiol - disulfide homeostasis and to compare it with CReactive Protein (CRP), White Blood Cell (WBC) and Procalcitonin (PCT) values. METHOD: Native thiol (SH) developed by Erel and Neşelioğlu in addition to WBC, CRP and procalcitonin in patients with suspicion of septicemia in intensive care units and wards between 15.4.2019-15.12.2019 at Istanbul Medeniyet University Göztepe Süleyman Yalçın City Hospital, The EREL panel including disulfide (SS), total thiol (TT) and indices consisting of these parameters was studied. Index 1 in the panel; with the division of disulfide into native thiol (SS / SH), index 2; by dividing disulfide into total thiol (SS / TT), index 3; It was obtained by dividing native thiol into total thiole (SH / TT). RESULTS: A total of 283 patients (118 Male, 165 Female (mean age: 55.49 years)), 96 with bacterial growth in blood culture, 90 no bacterial growth in blood culture and 97 control group, were included in our study. With the control group; There was a statistically significant difference in thiol, CRP, WBC values when compared with the group with and without growth in blood culture, and with microorganisms grown in blood culture. There was a correlation with age in all groups. There was no significant difference in gender in the groups. CONCLUSIONS: There is a relationship between the pathogenesis of sepsis and the microorganisms that grow in this pathogenesis and the thiol - disulfide homeostasis. It is thought that examining thiol values such as CRP and PCT may be guiding in the diagnosis of septicemia. There is correlation with age in all groups.