Kalp yetersizliği tanılı erkek hastalarda jinekomasti sıklığı ve ilaç kullanımı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between the frequency of gynecomastia and medication use in male patients diagnosed with heart failure
- Tez No: 949400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BİLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kalp Yetersizliği, Jinekomasti, Spironolakton, Heart Failure, Gynecomastia, Spironolactone
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
Kalp Yetersizliği Tanılı Erkek Hastalarda Jinekomasti Sıklığı ve İlaç Kullanımı Arasındaki İlişkinin Araştırılması Amaç: Kalp yetersizliği, kalp perfomansının azalması sonucu, kalbin doku ve organlara gerekli ve yeterli kanı gönderememesi nedeniyle ortaya çıkan klinik bir tablodur. Jinekomasti; erkek meme dokusundaki glandüler yapının klinik olarak meme ucundan itibaren konsantrik, lastiksi veya kitle şeklinde, histolojik olarak tanımlanmış ifadesiyle 0,5 cm'den fazla benign proliferasyonu olarak tanımlanmaktadır. Kalp yetersizliği olan hastalarda kullanılan bazı ilaçların jinekomasti gelişiminde etkisi olabildiği bilinmektedir. Biz çalışmamızda kalp yetersizliği tanılı erkek hastalarda spironolakton kullanımı ve jinekomasti sıklığı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2023-2024 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Anabilim Dalı kliniklerine başvuran kalp yetersizliği tanısı olan 150 erkek hasta dahil edilmiştir. Hastalarda ultrasonografi ile jinekomasti sıklığı ve spironolakton kullanımının jinekomasti üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Çalışmaya dahil edilen spironolakton kullanan 75 hastanın yaş ortalaması 68.4 (22-87), spironolakton kullanmayan hastaların yaş ortalaması ise 66.5 (40-87) idi. Çalışmaya alınan hastaların %39,3'ünde (n=59) jinekomasti varlığı tespit edildi. Spironolakton kullanan hastaların %48'inde, kullanmayanların ise % 30.7'sinde jinekomasti vardı ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Bu çalışma, spironolakton kullanımının kalp yetersizliği olan erkeklerde jinekomasti riskini anlamlı ölçüde artırdığını ve bu riskin doz/süre ile ilişkisiz olabileceğini ortaya koymuştur. Jinekomasti tanısında Ultrasonografi kullanılması daha objektif sonuçlar elde edilmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between the Frequency of Gynecomastia and Medication Use in Male Patients Diagnosed with Heart Failure Objective: Heart failure is a clinical condition that occurs when the heart is unable to deliver the necessary and sufficient blood to tissues and organs as a result of decreased cardiac performance. Gynecomastia is defined as a benign proliferation of the glandular structure of the male breast tissue, clinically defined as a concentric, rubbery or mass-shaped, histologically defined as more than 0.5 cm from the nipple. It is known that some drugs used in patients with heart failure may have an effect on the development of gynecomastia. In our study, we aimed to investigate the relationship between spironolactone use and the frequency of gynecomastia in male patients with heart failure. Materials and Methods: We included 150 male patients with heart failure who were admitted to the clinics of the Departments of Internal Medicine and Cardiology of Atatürk University Medical Faculty Research Hospital between 2023 and 2024. The frequency of gynecomastia and the effect of spironolactone use on gynecomastia were evaluated by ultrasonography. Results and Conclusion: The mean age of the 75 patients who used spironolactone was 68.4 years (22-87) and the mean age of the patients who did not use spironolactone was 66.5 years (40-87). Gynecomastia was detected in 39.3% (n=59) of the patients included in the study. Gynecomastia was present in 48% of spironolactone users and 30.7% of non-users and the difference was statistically significant. This study demonstrated that spironolactone use significantly increased the risk of gynecomastia in men with heart failure and that this risk may be unrelated to dose/duration. The use of ultrasonography in the diagnosis of gynecomastia allows more objective results to be obtained.