Öğrencilerin özdüzenleyici öğrenme becerileriyle okula bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between students' self-regulated learning skills and school engagement levels
  1. Tez No: 949534
  2. Yazar: ESRA DENİZ BASTIRMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme: Öğrenme, Öz Düzenlemeli Öğrenme Becerisi, Okula Bağlılık, Learning: Learning, Self-Regulated Learning Skills, School Engagement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme becerileri ile okula bağlılıkları arasındaki olası ilişkiyi ve onların bazı değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesi ortaokul kademelerinde öğrenim gören öğrenciler oluştururken örneklemini ise aynı evren içerisinden basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 1000 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Algılanan Özdüzenlemeli Öğrenme Ölçeği”ve“Okula Bağlılık Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 27.0 programından yararlanılmış ve analizlerde“bağımsız gruplar t-testi”,“tek yönlü varyans analizi (anova)”,“pearson korelasyon testi”ve“çoklu regresyon analizi”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme becerisi“yüksek”, okula bağlılıkları ise“orta”düzeydedir. Öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme becerileri; okul türü ve sınıf değişkenleri açısından anlamlı olarak farklılaşırken cinsiyet açısından farklılaşmamıştır. Ayrıca öğrencilerin okula bağlılıkları; okul türü ve sınıf değişkenleri açısından anlamlı farklılaşırken, cinsiyet açısından anlamlı farklılaşmamıştır. Araştırmada öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme becerileriyle okula bağlılıkları arasında negatif yönde orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiş ve öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme becerileri, okula bağlılık düzeylerini anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the possible relationship between students' self-regulated learning skills and their commitment to school and whether they differ in terms of some variables. The universe of this study, in which the relational screening model was used, consisted of students studying in secondary schools in the Onikişubat district of Kahramanmaraş province in the 2023-2024 academic year, while the sample consisted of 1000 students selected from the same universe by simple random sampling method. Data in the study were collected through the“Personal Information Form”,“Perceived Self-regulated Learning Scale”and“School Commitment Scale”. SPSS 27.0 program was used in the analysis of the data obtained from the study and“independent groups t-test”,“one-way analysis of variance (anova)”,“Pearson correlation test”and“multiple regression analysis”were used in the analyzes. Let's explain here what was used in the analysis. According to the results obtained from the research, students' self-regulated learning skills are“high”and their school commitment is“medium”. Students' self-regulated learning skills differ significantly in terms of school type and class variables, but not in terms of gender. In addition, students' school commitment differ significantly in terms of school type and class variables, but not in terms of gender. In the research, a negative moderate relationship was found between students' self-regulated learning skills and school commitment, and it was concluded that students' self-regulated learning skills significantly predicted their school commitment levels.