Biyoseramik esaslı pat ile doldurulmuş eğimli kök kanallarında çeşitli retreatment sistemlerinin etkinliğinin in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effectiveness of various retreatment systems in curved root canals filled with bioceramic-based sealer
- Tez No: 949535
- Danışmanlar: PROF. DR. HESNA SAZAK ÖVEÇOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Endodontic retreatment, Rotary system, Reciprocating system, Bioceramic root canal sealer, Resin-based root canal sealer, File cross-section
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, eğimli kök kanallarında biyoseramik ve rezin esaslı patlarla yapılan dolguların, farklı kinematik ve kesit özelliklerine sahip tek eğe sistemleriyle uzaklaştırılabilirliğini karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Gereç ve yöntem: Bu in vitro çalışmada, 30° apikal eğriliğe sahip, şeffaf reçineden hazırlanmış 80 simüle tek kanallı örnek kullanılmıştır. Örnekler, kullanılan kök kanal patı türüne göre iki ana gruba daha sonra dört farklı tek eğe sistemine göre alt gruplara ayrılarak toplamda sekiz çalışma grubu oluşturuldu (n=10). Kök kanal dolgusu sonrası tüm örnekler %100 nemli ortamda 37 °C'de inkübatöre alındı ve sertleşmesi için 4 hafta bekletildi. Retreatment işlemleri sonrası simüle kanallar Dino-Lite dijital mikroskopla görüntülenmiş ve Dino-Capture 2.0 yazılımı ile koronal, orta ve apikal bölgelerdeki toplam kök kanal yüzey alanı ile artık dolgu materyali alanı ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak MannWhitney U ve Kruskal-Wallis testleri ile analiz edilmiştir. Gereç ve yöntem: Bu in vitro çalışmada, 30° apikal eğriliğe sahip, şeffaf reçineden hazırlanmış 80 simüle tek kanallı örnek kullanılmıştır. Örnekler, kullanılan kök kanal patı türüne göre iki ana gruba daha sonra dört farklı tek eğe sistemine göre alt gruplara ayrılarak toplamda sekiz çalışma grubu oluşturuldu (n=10). Kök kanal dolgusu sonrası tüm örnekler %100 nemli ortamda 37 °C'de inkübatöre alındı ve sertleşmesi için 4 hafta bekletildi. Retreatment işlemleri sonrası simüle kanallar Dino-Lite dijital mikroskopla görüntülenmiş ve Dino-Capture 2.0 yazılımı ile koronal, orta ve apikal bölgelerdeki toplam kök kanal yüzey alanı ile artık dolgu materyali alanı ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak MannWhitney U ve Kruskal-Wallis testleri ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to comparatively analyze the removability of bioceramicand resin-based sealers from curved root canals using single-file systems with different kinematic motions and cross-sectional designs. Methods:In this in vitro study, eighty simulated single-root canal samples made of resin blocks with a 30° apical curvature were used. The samples were divided into two main groups according to the type of root canal sealer used, and then further subdivided into four subgroups based on the single-file systems employed, resulting in a total of eight experimental groups (n=10). Following root canal obturation, all samples were incubated at 37 °C in 100% humidity for four weeks to allow complete setting. After the retreatment procedures, the simulated canals were imaged using a Dino-Lite digital microscope, and the total canal surface area and remaining filling material area in the coronal, middle, and apical thirds were measured using DinoCapture 2.0 software. The obtained data were statistically analyzed using the Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests. Results: In our study, the amount of remaining filling material in the apical region was found to be statistically significantly higher compared to the coronal and middle thirds (p < 0.001). Regarding the retreatment duration, the shortest time was recorded with the D Perfect Retreat One system (120 seconds), while the longest was with the R Blue system (338 seconds). Although the retreatment duration was longer for bioceramic sealers compared to resinbased sealers, this difference was not statistically significant. Rotary systems left more residual material, particularly in the apical, middle, and coronal regions, whereas reciprocating systems provided more effective canal cleanliness. A statistically significant difference was observed among the systems in all regions (p < 0.001). Conclusion: None of the file systems were able to completely remove the root canal filling material. It was determined that the kinematic motion of the instruments had a greater impact on their effectiveness than cross-sectional design. Reciprocating systems demonstrated higher efficacy in removing root canal filling material, whereas rotational systems were more time-efficient during the procedure.