Hemşirelerin merhamet yorgunluğu, psikolojik sağlamlıkları, iş doyumu ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between nurses' compassion fatigue, psychological resilience, job satisfaction and turnover i̇ntentions
  1. Tez No: 949543
  2. Yazar: AYŞE KAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, merhamet yorgunluğu, iş doyumu, işten ayrılma niyeti, psikolojik sağlamlık, Nurse, compassion fatigue, job satisfaction, turnover intentions, psychological resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin; merhamet yorgunluğu, psikolojik sağlamlıkları, iş doyumu ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı kesitsel türde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Nevşehir Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 246 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verileri; Sosyodemografik Tanıtıcı Bilgi Formu, Merhamet Yorgunluğu-Kısa Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Hemşire İş Doyum Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde; Bağımsız Örneklem T-testi, Kruskal-Wallis-H testi, Pearson korelasyon ve doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Merhamet yorgunluğu ile psikolojik sağlamlık, iş doyumu ve alt boyutları arasında negatif yönlü, işten ayrılma niyetleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Psikolojik sağlamlık ile iş doyumu ve alt boyutları arasında pozitif yönlü, işten ayrılma niyetleri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. İş doyumu ve alt boyutları ile işten ayrılma niyetleri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca, merhamet yorgunluğu, psikolojik sağlamlık ve iş doyumunun işten ayrılma niyetleri anlamlı ve negatif yönde yordadığı ve varyansın %51,9'unu açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara istinaden; hemşirelerinin psikolojik sağlamlık ve iş doyumunu arttırılması, merhamet yorgunluğu azaltılması işten ayrılma niyetlerinin azalmasına katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda, hemşirelerinin psikolojik sağlamlık ve iş doyumu arttırılması, merhamet yorgunluğunu azaltılmasına yönelik programların geliştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive cross-sectional study was conducted in order to determine the relationship between nurses compassion fatigue, psychological resilience, job satisfaction and intention to leave of job. The sample of the study consisted of 246 nurses working in Nevşehir State Hospital and meeting the inclusion criteria. Research data were collected using Sociodemographic Descriptive Information, Compassion Fatigue-Brief Scale, Brief Psychological Resilience Scale, Nurse Job Satisfaction Scale and Intention to Leave Scale. Independent Samples T-test, Kruskal-Wallis-H test, Pearson correlation and linear regression analyses were used in the evaluation of research data. A negative significant relationship was found between compassion fatigue and psychological resilience, job satisfaction and its sub-dimensions, and a positive significant relationship was found between turnover intentions. A positive significant relationship was found between psychological resilience and job satisfaction and its sub-dimensions, and a negative significant relationship was found between turnover intentions. A negative significant relationship was found between job satisfaction and its sub-dimensions and intentions to leave. In addition, it was concluded that compassion fatigue, psychological resilience and job satisfaction significantly and negatively predicted intentions to leave and explained 51.9% of the variance. Based on these results; increasing the psychological resilience and job satisfaction of nurses and reducing compassion fatigue will contribute to reducing intentions to leave. In this context, it is thought that programs should be developed to increase the psychological resilience and job satisfaction of nurses and reduce compassion fatigue.