Spor yapan ve yapmayan bireylerin öz güven düzeyleri ile kendini toparlama gücü ile arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the relationship self-confidence levels and resilience among individuals who participate in sports and those who do not
- Tez No: 949553
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Özgüven, Kendini Toparlama Gücü, Spor, Self-confidence, Resilience, Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Mevcut çalışma spor yapan ve yapmayan bireylerin özgüven düzeyleri ile kendini toparlama gücü arasındaki ilişkisini incelenmesini amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 219 kadın 282 erkek toplam 501 kişi (Yaş Ort. 21.30) oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları olarak Akın (2007) tarafından geliştirilen“Öz-güven Ölçeği”ve Johnson ve arkadaşlarının(2010) geliştirdikleri Türkçe uyarlamasını Sarıçam ve arkadaşları (2012)'nın yaptığı“Kendini Toparlama Gücünü Değerlendirme (Psikolojik Sağlamlığı Değerlendirme) Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçümler için, tek örneklem Skewness ve Kurtosis normallik testlerine başvurulmuştur. Test sonucunda normal dağılıma uygun olduğundan dolayı ikili karşılaştırmalar için t-Testi ve çoklu karşılaştırmalar için ise One-Way ANOVA testleri yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, katılımcıların özgüven ölçeği ortalamaları Ort: 4,0053 ile orta düzeyin üzerinde iken kendini toparlama gücü ölçeği ortalamaları Ort: 4,0261 ile orta düzeyin üzerinde olduğu sonucuna varılmıştır. Kişisel özelliklere göre katılımcıların özgüven düzeyleriyle kendini toparlama gücü düzeyleri bazı değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu, fakat bazı değişkenlere göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı bulgulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin özgüven düzeyleri ile düzeyleriyle kendini toparlama gücü düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study is a descriptive research aiming to examine the relationship between the self-confidence levels and resilience of individuals who engage in sports and those who do not.The sample of the study consists of a total of 501 individuals, including 219 females and 282 males (Mean age = 21.30). As data collection tools, the“Self-Confidence Scale”developed by Akın (2007) and the“Resilience Scale”(Psychological Resilience Scale) developed by Johnson et al. (2010) and adapted into Turkish by Sarıçam et al. (2012) were used. For the measurements, one-sample Skewness and Kurtosis normality tests were applied. As the test results indicated that the data were normally distributed, t-tests were used for binary comparisons, and One-Way ANOVA tests were used for multiple comparisons. According to the results of the study, the participants' mean score on the self-confidence scale was M = 4.0053, indicating an above-average level, and the mean score on the resilience scale was M = 4.0261, also indicating an above-average level. It was found that participants' levels of self-confidence and resilience showed statistically significant differences according to some variables, while no statistically significant differences were found according to others. A statistically significant positive relationship was found between the self-confidence levels and resilience levels of the individuals participating in the study.