Economics of the patent system
Patent sisteminin ekonomisi
  1. Tez No: 94956
  2. Yazar: ALİ NİHAT DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜBİDEY TOGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Patent Sistemi, Fikri Mülkiyet Haklan, Bilgi, Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Haklan. iv, Patent System, Intellectual Property Rights, Knowledge, Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET PATENT SİSTEMİNİN EKONOMİSİ Dilek, Ali Nihat Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sübidey Togan Şubat 2000, 156 sayfa Fiyat sisteminin, bilginin üretimini ve kaynak tahsisini verimli olarak belirleyemediği gösterilmiştir, çünkü bilgi kamu malı karakterine sahiptir. Sonuç olarak kamu malı problemine, alternatif kaynak dağılımı mekanizmaları önerilmiştir. Fakat bilgi klasik kamu mallarından farklıdır. Bu farklılıkları nedeniyle, bilgi üretimindeki kaynak tahsisi problemi ile ilgilenmek üzere çeşitli düzenlemeler önerilmektedir. Bu düzenlemelerden bir tanesi patent sistemini kapsamaktadır, toplum yeni bilgi üretenlere özel haklar vermekte ve bu yolla fikri haklar için bir piyasa yaratmakta, bilginin yaratıcısına, bilgisinin kullanılması karşılığında gelir elde etmesi olanağım sağlamaktadır. Bu tez patent korumasının ekonomisi hakkındadır. Bilginin ekonomisini, patent sisteminin tarihini ve Birleşik Devletler' in patent yasasım ele aldıktan sonra, fikri hakların uluslararası ticaret boyutunu incelemektedir. Daha sonra patent sisteminin karakteristiğini incelemek ve Ticaret ile Bağlantılı Fikri Haklar Anlaşması 'm analiz etmek için kısmi ve genel denge çerçevesinde patent modelleri geliştirilmiştir. Patent sisteminin refah üzerindeki maliyetinin; artan patent süresi, toplumun çeşitliliğe olan sevgisi ve ülke büyüklüğü ile birlikte arttığı gösterilmiştir. Tezde patent süresinin teknolojik farklar üzerisindeki olası etkisini incelemek üzere bir Kuzey - Güney modeli de geliştirmiştir. Sonuçlar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki teknolojik açıklığın, patent süresinin artması ile arttığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMICS OF THE PATENT SYSTEM Dilek, Ali Nihat Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Sübidey Togan February 2000, 156 pages Since knowledge has“public good”characteristics, it is shown that the price system cannot determine the efficient allocation and production of knowledge. As a result, alternative allocative mechanisms are proposed as solutions to the public goods problem. But knowledge differs from classical public goods. Because of these differences, various arrangements have been proposed to deal with allocational problems in the production of knowledge. One of these arrangements refers to the patent system, where the society is granting private producers of new knowledge exclusive rights to the use of their creations, thereby forming conditions for the existence of markets in intellectual property and enabling the originators to collect fees for the use of their work by others. The thesis is about the economics of patent protection. After considering the economics of knowledge and discussing the history of the patent system and characteristics of the U.S. Patent Law, the thesis studies the international trade dimensions of intellectual property. Thereafter, partial and general equilibrium models of the patent system are developed for the study of the characteristics of the patent system and for the analysis of the Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPs) Agreement. It is shown that welfare cost of the patent system increases with increases in patent duration, degree of love of variety of the society, and the country size. The North - South patent protection model developed in the thesis, deals with possible effects of patent duration on technological differences between these poles. The findings imply that, technological lag between developed and developing countries is non-decreasing in global patent duration.