Patent applications/grants and their economic analysis for Turkey
Türkiye'de patent başvuruları/tescillerinin ekonomik analizleri
  1. Tez No: 140274
  2. Yazar: UMMUHAN GÖKOVALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAR TÜREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Patent başvurulan, patent tescilleri, YTC, MERIT, süre analizi, üretimde büyüme, dış ticaret performansı, imalat sanayi. IV, Patent applications, patent grants, YTC, MERIT, productivity, trade performance, duration analysis in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
oz TÜRKİYE'DE PATENT BAŞVURULARI/TESCİLLERİNİN EKONOMİK ANALİZLERİ Gökovalı, Ummuhan Doktora, iktisat Bölümü Tez Yöneticis: Prof. Dr. Oktar Türel Haziran, 2003, 291 sayfa Bu çalışmanın esas amacı, Türkiye Ekonomisi için 1985-98 döneminde sektörel düzeyde patentler ve bazı ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Patent verilerini sektörel sınıflama sistemine dönüştürmek için YTC ve MERIT olmak üzere iki uyumlaştırma tablosu kullandık. Bu çalışmada üç ayrı uygulamalı analiz yer almaktadır. İlki, Türkiye'de bilgi stokunun endüstri düzeyinde verimliliğe katkısını incelemektedir. Tercih edilen GMM-Sistem tahmini sonuçlarına göre sermaye, emek, yerli ve yabancı patent stokları büyümeyi pozitif olarak etkilemektedir, ikinci uygulamalı analiz, buluş ve/veya yeniliğin ticaret performansı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Analiz sonuçları Türkiye'de teknolojik uzmanlaşma ve ticaretteki uzmanlaşma arasında hem ithalat ve hem de ihracat yönünden pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Üçüncü uygulama, Türkiye'de tescil edilmiş yabancı patentlerin geçerlilik süresinin analizidir. Tercih edilen modelin sonuçlarına göre yenileme ücreti, ekonominin büyüme hızı ve ithalat payı patent korumalarının süresini arttırırken, beşeri sermayedeki iyileşmeler bu süreyi kısaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PATENT APPLICATIONS/GRANTS AND THEIR ECONOMIC ANALYSIS FOR TURKEY Gökovalı, Ummuhan Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Oktar Türel June, 2003, 291 pages The basic aim of this study is to investigate the relationship between patents and some economic variables at sectoral level for Turkish economy for the period 1985-98. In order to classify patent data into a sectoral classification system, we employed two concordances, namely, YTC and MERIT. The study includes three distinct empirical analyses. The first one analyzes the contribution of knowledge stock to industry-level productivity in Turkey. Our preferred method is GMM-System estimation, results of which indicate that capital, labor, domestic patent and foreign patent stock variables affect growth positively. The second one analyzes the consequences of innovation for trade performance for Turkish economy with GMM-System methods. The results obtained suggest that a significant and positive relation is found between technological specialization and trade specialization for Turkey in terms of both exports and imports. The third one analyzes the duration of granted foreign patents in Turkey. The results of the preferred model indicate that renewal fee, growth of the economy and import share increases the duration length of patent protection, while improvement in human capital reduces it.