ISO 9000 registration and performance: An empirical investigation on Turkish companies
ISO 9000 belgesi ve performans: Türk şirketleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 94957
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ISO 9000, kalite, ISO 9000, quality
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET ISO 9000 BELGESİ VE PERFORMANS: TÜRK ŞİRKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA H. Turan Kasapçopur YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME FAKÜLTESİ Tez Danışmanı: Prof. Kürşat Aydoğan Ağustos, 2000 ISO 9000 belgesi tüm dünyada önemli bir kalite göstergesi olarak kabul edilir. 1987 yılında ilk kez yayınlanışından bugüne kadar belge için müracaat eden ve belge alan organizasyon sayısında önemli bir artış gözlenmiştir. Bununla birlikte, son yıllarda belgenin etkinliği konusunda karşıt düşünceler de ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmada ISO 9000 belgesinin şirket performansı üzerindeki etkileri iki açıdan incelenmiştir: hisse performansı ve finansal performans. Yöntem olarak iki sayısal teknik, olay analizi ve mali tablo analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları ISO 9000 belgesinin şirket performansı üzerinde pozitif bir etkisinin olmadığım ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISO 9000 REGISTRATION AND PERFORMANCE: AN EMPIRICAL INVESTIGATION ON TURKISH COMPANIES H. Turan Kasapçopur M. B. A. Supervisor: Prof. Kürşat Aydoğan August, 2000 ISO 9000 registration has a worldwide acceptance as an important quality indicator. Since it was first published in 1987 there has been a considerable increase in the number of organizations that applied for and got the certification. However, some opposing ideas on the effectiveness of ISO 9000 registration began to arise in recent years. In this study the effects of ISO 9000 registration on the performance of companies are analysed from the two aspects: stock performance and financial performance. Two quantitative methods, event study and ratio analysis are used in these analyses. The results reveal that there are no significant positive effects of certification on the companies' performance.