Turistlerin gastronomi deneyimlerine ilişkin pişmanlık ve iyi oluş hallerindeki belirleyicilerin incelenmesi: Tüketici trendlerinin rolü
Examining determinants of regret and well-being in tourists' gastronomic experiences: The role of consumer trends
- Tez No: 949565
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR BORA DEDOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi Turizm Deneyimi, Ödamonik İyi Oluş, Hedonik İyi Oluş, FOMO, JOMO, YOLO, Solo (dining), Gastronomy Tourism Experience, Eudemonic Well-Being, Hedonic Well-Being, FOMO, JOMO, YOLO, Solo (dining)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma, turistlerin gastronomi deneyimlerine ilişkin pişmanlık ve iyi oluş hallerindeki belirleyicilerin ve tüketici trendlerinin rolünü incelenmeyi amaçlanmıştır. İlk olarak bilişsel, duyuşsal ve davranışsal tutumların gastronomi deneyimlerine ilişkin tatmine etkisi ve tatmin ile pişmanlık ve ödamonik, hedonik iyi oluş halleri ile arasındaki ilişki ve bu ilişkide FOMO, JOMO, YOLO ve solo (dining)'nun düzenleyici rolü incelenmiştir. Çalışma amaçlarının testi için nicel araştırma yöntemleri benimsenmiş ve SmartPLS programı kullanılarak hipotezlerin testi, kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi (KEKK-YEM) yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. İstanbul'u ziyaret eden ve gastronomi deneyimlerinde bulunmuş olan 414 yabancı turistten toplanan anketler analize tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular sayesinde öncelikle turistlerin gastronomi deneyimlerindeki tatmin düzeylerinin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal tutumların her birinden pozitif yönde anlamlı etkilendiği, tatminin ise hem pişmanlık hem de ödamonik ve hedonik iyi oluş hallerine pozitif yönde anlamlı etki ettiğine ulaşılmıştır. Ardından, FOMO'nun tatmin ile ödamonik iyi oluş arasındaki ilişkiyi güçlendirdiği, JOMO'nun tatmin ile pişmanlık arasındaki ilişkiyi güçlendirdiği, YOLO'nun ise tatmin ile ödamonik iyi oluş arasındaki ilişkiyi hafiflettiği ve tatmin ile pişmanlık arasındaki ilişkiyi ise güçlendirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role of determinants and consumer trends in tourists' regret and well-being related to gastronomy experiences. Firstly, the effect of cognitive, affective and behavioural attitudes on satisfaction with gastronomy experiences and the relationship between satisfaction and Regret and oedemonic and hedonic well-being and the regulatory role of FOMO, JOMO, YOLO and solo (dining) in this relationship were examined. Quantitative research methods were adopted for the test of the study objectives and the test of hypotheses was carried out by partial least squares structural equation modelling (PLS-SEM) method using SmartPLS software. Questionnaires collected from 414 foreign tourists who visited Istanbul and had gastronomy experiences were analysed. Thanks to the findings obtained, firstly, it was found that tourists' satisfaction levels in gastronomy experiences were significantly positively affected by each of the cognitive, affective and behavioural attitudes, and satisfaction had a significant positive effect on both regret and oedemonic and hedonic well-being. Then, it was concluded that FOMO strengthened the relationship between satisfaction and oedemonic well-being, JOMO strengthened the relationship between satisfaction and regret, and YOLO mitigated the relationship between satisfaction and oedemonic well-being and strengthened the relationship between satisfaction and regret.