İkinci kariyer olarak öğretmenlik
Teaching as a second career
  1. Tez No: 949571
  2. Yazar: MAYSA MUHAMMEDOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÖHEYDA GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pedagojik Formasyon, öğretmen eğitimi, ikinci kariyer, öğretmenlik mesleği, kariyer değişimi, Pedagogical Training, teacher education, second career, teaching profession, career change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı mesleklerde lisans eğitimi alarak kariyerlerine giriş yapmış ve daha sonra öğretmenlik mesleğine ikinci kariyer olarak geçiş yapmayı isteyen bireylerin bu mesleğe geçiş kararlarına etki eden faktörleri belirlemektir. Bu çalışmada nicel araştırma yaklaşımlarından betimsel tarama yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Kocaeli Üniversitesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Programına 2024-2025 akademik yılında devam eden, formasyon derslerinin %75'ini tamamlamış ve farklı branşlardan dört yıllık üniversite diplomasına sahip toplam 375 katılımcı oluşturmuştur. Veriler, katılımcıların demografik özelliklerini ölçmeye yönelik kapalı uçlu sorular ile kariyer değişikliğine ilişkin motivasyonlarını belirlemeye yönelik üç açık uçlu sorudan oluşan bir anket aracılığıyla yüz yüze ve çevrim içi ortamda toplanmıştır. Toplanan verilerin analizi içerik analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiş olup, verilerin sistematik ve kapsamlı analizi için MAXQDA yazılımından yararlanılmıştır. Araştırmanın bulguları, öğretmenliği ikinci bir kariyer olarak seçen bireylerin karar süreçlerinde içsel motivasyonların belirleyici olduğunu, ancak dışsal faktörlerin de önemli bir destek unsuru oluşturduğunu ortaya koymuştur. Katılımcılar öğretmenliği, topluma fayda sağlama, çocuklarla çalışma arzusu, kişisel tatmin ve çocukluk hayallerini gerçekleştirme gibi içsel etkenlerle ilişkilendirirken; iş güvencesi, düzenli gelir, uygun çalışma saatleri, uzun tatil süresi, aile yaşantısına uyum ve alternatif mesleklerde yaşanan memnuniyetsizlik gibi dışsal faktörler de kararlarını pekiştirmiştir. Ayrıca, öğretmenlik mesleğinin avantajları arasında çalışma saatlerinin uygunluğu, öğrencilerle etkileşim, öğretme zevki, mesleğin anlamlı bulunması, statüsü ve kişisel yetkinlik uyumu öne çıkmıştır. Tüm bu bulgular, öğretmenliğin yalnızca bir meslek değil, aynı zamanda toplumsal anlam, kişisel tatmin ve güvence arayışıyla şekillenen çok boyutlu bir kariyer seçimi olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonuçlarına göre, ikinci kariyer olarak öğretmenliğe yönelen bireylerin içsel motivasyonlarının güçlendirilmesi ve mesleğe hazır hale getirilebilmesi için, mevcut Pedagojik Formasyon eğitimlerinin eğitim fakültelerin eğitim bilimleri bölümleri uzmanlarının liderliğinde yeniden yapılandırılması ve bu sürecin politik kaygılardan uzak bir şekilde masaya yatırılması önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the factors influencing the career transition decisions of individuals who have completed undergraduate education in different fields and subsequently seek to transition into teaching as a second career. In this study, the descriptive survey method was adopted from quantitative research approaches. The sample of the study consisted of a total of 375 participants who were enrolled in the Pedagogical Training Program at Kocaeli University in the 2024-2025 academic year, had completed 75% of their training courses, and held four-year university degrees in different fields. Data were collected through a questionnaire consisting of closed-ended questions measuring participants' demographic characteristics and three open-ended questions determining their motivations for career change, administered both face-to-face and online. The analysis of the collected data was conducted using content analysis, and MAXQDA software was utilized for a systematic and comprehensive analysis of the data. The findings of the study revealed that internal motivations were decisive in the decision-making processes of individuals who chose teaching as a second career, but external factors also constituted an important supporting element. Participants associated teaching with internal factors such as contributing to society, the desire to work with children, personal satisfaction, and fulfilling childhood dreams, while external factors such as job security, regular income, suitable working hours, long vacation periods, compatibility with family life, and dissatisfaction with alternative professions reinforced their decisions. Additionally, the advantages of the teaching profession include suitable working hours, interaction with students, the joy of teaching, the meaningfulness of the profession, its status, and the alignment of personal competencies. All these findings demonstrate that teaching is not merely a profession, but a multidimensional career choice shaped by the pursuit of social meaning, personal fulfillment, and security. According to the research findings, in order to strengthen the internal motivation of individuals who choose teaching as a second career and prepare them for the profession, it is considered important to restructure existing pedagogical training programs under the leadership of experts from the education science departments of education faculties and to address this process in a manner free from political concerns.