The possible relationship between self-efficacy beliefs, teacher identities, and choosing teaching as a career for EFL instructors
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretim görevlilerinin öz yeterlik inançları, öğretmen kimlikleri, ve öğretmenliği kariyer olarak seçmeleri arasındaki olası ilişki
- Tez No: 846894
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SAVAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlik, öğretmen kimliği, kariyer motivasyonu, Self-efficacy, teacher identity, career motivation
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu sıralı açıklayıcı karma yöntem çalışmasının amacı dört yönlüdür: Birincisi, (1) İstanbul'daki devlet ve vakıf üniversitelerinin İngilizce Hazırlık birimlerinde İngilizce öğreten Türk öğretim görevlilerinin öz-yeterlik düzeylerini belirlemek ve aynı zamanda öz-yeterlik düzeylerinin eğitim seviyelerine, mezun olunan lisans bölümüne, mesleki deneyim yıllarına ve cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. İkinci amaç (2) öğretim elemanlarının ne tür bir öğretmen kimliğine sahip olduklarını belirlemek ve öğretmen kimliklerinin eğitim seviyelerine, mezun olunan lisans bölümüne, mesleki deneyim yıllarına ve cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Üçüncü amaç ise (3) öğretim elemanlarının öğretmenliği meslek olarak seçme motivasyonlarını belirlemek ve bu motivasyonların eğitim seviyelerine, mezun olunan lisans bölümüne, mesleki tecrübe yılına ve cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Araştırmanın en son amacı ise (4) öğretim elemanlarının öz-yeterlik inançları, öğretmen kimlikleri ve öğretmenlik mesleğini bir kariyer olarak seçme motivasyonları arasında olası bir ilişkinin olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda çalışma, tanımlayıcı kesitsel korelasyonel araştırma tasarımını benimsemiştir. Bu araştırmaya İstanbul'daki 53 farklı devlet ve vakıf üniversitesinin İngilizce Hazırlık Bölümlerinde görev yapan toplam 356 Türk öğretim görevlisi gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmanın nicel verileri üç farklı Likert ölçekli anketten, nitel verileri ise yarı yapılandırılmış görüşme sorularından elde edilmiştir. Bulgular, eğitmenlerin genel olarak yüksek öz-yeterlik düzeylerine sahip olduğunu göstermiştir. Bu öz-yeterlik düzeyleri öğretim sürecinin planlanması, öğretim stratejilerinin belirlenmesi ve sınıf yönetimi gibi alanlarda öne çıkmaktadır. Aynı zamanda öğretim elemanlarının öğretmen kimliklerinin özellikle pedagojik uzmanlık, didaktik uzmanlık ve konu uzmanlığı alanlarında oldukça gelişmiş olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca öğretim elemanlarının öğretmenlik mesleğini kariyer olarak seçme motivasyonları arasında dil öğrenmeye olan ilgileri ve dil öğretimini zihinsel bir uyarıcı olarak görmeleri öne çıkan bulgudur. Son olarak öğretim elemanlarının öz yeterlik düzeyleri ile öğretmen kimlikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, öz yeterlikleri ile mesleği seçme motivasyonları arasında ve öğretmen kimlikleri ile mesleği seçme motivasyonları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmadan çıkan sonuca göre üniversitelerin mesleki gelişim faaliyetlerine daha fazla önem vermesi ve öğretim elemanlarının öğretim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaları gerekmektedir. Ayrıca, yabancı dil öğreten eğitmenlerin içsel motivasyonunun sürekliliğini sağlamak için kurumların gerekli adımları atması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this sequential explanatory mixed methods study was fourfold: First, (1) to determine the self-efficacy levels of Turkish instructors teaching English at English Preparatory units of state and foundation universities in Istanbul, as well as to investigate whether their self-efficacy levels vary according to their educational levels, undergraduate field degrees, years of professional experience and gender. The second aim was (2) to identify what type of teacher identity the instructors have as well as to determine whether their teacher identities varied across their educational levels, undergraduate field degrees, years of professional experience and gender. The third aim was (3) to investigate the motivations why instructors chose teaching as a profession and whether these reasons varied according to their educational levels, undergraduate field degrees, years of professional experience and gender. The final aim of the study was (4) to explore whether there was a possible relationship between instructors' self-efficacy beliefs, their teacher identities, and their motivation for teaching profession as a career. In accordance with these aims, the study adopted a descriptive cross-sectional correlational research design. A total of 356 Turkish EFL instructors working in the English Preparatory Departments of 53 different state and foundation universities in Istanbul participated in this research voluntarily. The quantitative data of the study were obtained from three different Likert scale questionnaires, and the qualitative data were elicited from semi-structured interview questions. Findings illustrated that the instructors generally had high self-efficacy levels. These self-efficacy levels came to the fore in areas such as planning the teaching process and determining teaching strategies and classroom management. At the same time, it was also revealed that the teacher identities of the instructors, especially the pedagogical expertise, didactic expertise, and subject matter expertise, were highly developed. In addition, among the reasons why instructors chose the teaching profession as a career, the finding that stood out was their interest in language learning and seeing language teaching as a mental stimulant. Finally, while there was no significant relationship between the self-efficacy levels of the instructors and their teacher identities, a significant relationship was found between self-efficacy and the reasons for choosing the profession, as well as between the teacher identities and the reasons for choosing the profession. According to the conclusion drawn from the study, universities should assign more importance to professional development (PD) activities and help lecturers improve their teaching skills. In addition, it was concluded that institutions should take the necessary steps to ensure the continuity of EFL instructors' intrinsic motivation.