Ortaokul matematik öğretmenlerinin beceri temelli sorulara ilişkin değerlendirmeleri
Analysis of the views of the secondary school mathematics teachers on skill-based questions
- Tez No: 669846
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liselere geçiş sistemi, beceri temelli soru, üst düzey düşünme becerileri, System for entrance to high schools, skill-based question, high-level thinking skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türkiye'de 2018 yılından beri ortaokul 8. Sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sınavı (LGS) yapılmaktadır. Bu sınavda sorulan sorular beceri temelli sorular olarak nitelendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı LGS sayısal bölümdeki beceri temelli matematik sorularına yönelik ortaokul matematik öğretmenlerinin algılarını ve bu soru türlerinin öğretim sürecine dâhil edilmesiyle birlikte sınıf içinde öğrencilerle birlikte karşılaştıkları güçlüklere ilişkin değerlendirmelerini belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden gömülü teori yaklaşımıyla tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 26 matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiştir. Görüşme formu sonucunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, katılımcıların beceri temelli soru kavramına ve yeni sınav sistemine ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadığı, bu kavramları kendi algıladıkları biçimde yorumladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin özgün beceri temelli soru hazırlamadıkları da dikkat çekmektedir. Ayrıca hem kendileri hem de öğrencileri açısından beceri temelli soruları farklı bir kategori de değerlendirmişlerdir. Bu yüzden öğretmenlerin beceri temelli soruları derslerde öğretim sürecinde dersin sonu veya özel bir ders saati gibi ayrı bir zaman diliminde öğrencilere yönelttikleri görülmüştür. Beceri temelli soruların çözümüne dair katılımcıların şikâyetçi oldukları hususlardan birisi, soruların uzun ve birçok beceriyi bir arada kullanılmasını gerektirmesinden dolayı çok zaman almasıdır. Öğretmenler, kendilerinin çoğu zaman soruları anlamakta güçlük çektiklerini ifade etmişlerdir. Çoğu sorunun öğrencinin de hazırbulunuşluk seviyelerinin üzerinde olmasından dolayı soruları anlamakta ve çözmekte güçlük çektiklerini belirtmişlerdir. Ders kitaplarının öğrencileri beceri temelli sorulara hazırlamada yetersiz olduğu fakat Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürülüğü tarafından yayınlanan soruların LGS sınavında çıkan sorularla benzerlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenler genel olarak bu soru tarzını öğrencilere daha alt kademelerden başlanarak gösterilmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Entrance Exam for High School (LGS) for junior high 8th grade students in Turkey has been performed since 2018. Questions in this exam are categorized as skill-based questions. The purpose of this study is to determine the perceptions of middle school mathematics teachers towards the skill-based mathematics questions in LGS and their views on the difficulties they encounter with the students in the classroom upon the inclusion of these question types in the teaching process. The research was designed with one of the qualitative research methods; namely, grounded theory. The study group of the research consists of 26 mathematics teachers selected by the criterion sampling method. The data of the research was obtained through a semi-structured interview form. The data obtained from interview forms was put through a content analysis. According to the results obtained from the research, it was concluded that the participants did not have sufficient knowledge about the skill-based question concept and the new exam system, and that they interpreted these concepts in the way they perceived them. It is also noteworthy that teachers do not prepare unique skill-based questions. Furthermore, they evaluated the skill-based questions in a different category for both themselves and their students. For this reason, it was observed that the teachers asked the skill-based questions to the students in a separate time period like at the end of the lesson or during a special lesson hour. One of the points that the participants complained about solving skills-based questions is that the questions are very long to read and thus taking a long time as they require the use of many skills together. The teachers stated that they often have difficulty in understanding the questions. They expressed that students also have difficulties in understanding and answering the questions as the questions are above the readiness levels of them. It was concluded that the textbooks are insufficient to prepare students for skill-based questions, but the questions published by The Directorate General for Measurement, Assessment and Examination Services affiliated to the Ministry of National Education are found to be similar to those in the LGS exam. Moreover, teachers generally stated that this question style should be taught to students starting from lower grades.