Spor alanındaki yöneticilerin etkileme taktikleri ile iş performansı arasındaki ilişki
The relationship between influence tactics of managers in the field of sports and job performance
  1. Tez No: 949618
  2. Yazar: MEHMET SALİH ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞERİF ÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Yöneticilerinin, Etkileme Taktikleri, İş Performansı, Sports Managers, Influence Tactics, Job Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, spor alanındaki yöneticilerin etkileme taktikleri ile iş performansı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış; veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu ve etkileme taktikleri ile iş performansına yönelik ölçekler uygulanmıştır. Katılımcılar, Mardin il merkezinde ve ilçelerinde görev yapan spor yöneticileri ve personelden oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, yöneticilerin kullandığı bazı etkileme taktiklerinin (mantıksal ikna, danışma, kişisel yakınlık gibi) çalışanların algıladıkları iş performansı üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, cinsiyetin bireysel performans ölçeği üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığını, lisansüstü eğitim alınmış katılımcıların performans puanlarının lisans mezunlarına göre daha yüksek olduğunu ve yöneticilik deneyimi olan bireylerin baskı yapma davranışına daha yatkın olduklarını göstermiştir. Yaş grupları arasında 41-50 yaş grubunun performansının diğer gruplara göre öne çıktığı ve mesleki deneyimi az olan katılımcıların çalışanlara yönelik olumlu davranışlarda daha yüksek puan aldığı belirlenmiştir. Sportif eğitim uzmanlarının bireysel performans puanlarının diğer meslek gruplarına göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Korelasyon ve regresyon analizleri, çalışanlara yönelik etkilenen davranışlar ile bireysel performans arasında pozitif yönde anlamlı ancak zayıf bir ilişki bulunduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, bireysel performansın artırılması için eğitim seviyesinin ve liderlik becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between the influence tactics of managers in the field of sports and their job performance. Quantitative research method was used in the research; demographic information form and scales for influence tactics and job performance were applied as data collection tools. Participants consisted of sports managers and personnel working in the city center and districts of Mardin. The obtained data were analyzed in SPSS program. As a result of the analysis, it was determined that some influence tactics used by managers (such as logical persuasion, consultation, personal closeness) had significant effects on the job performance perceived by employees. As a result, it was shown that gender did not create a significant difference on the individual performance scale, the performance scores of participants with postgraduate education were higher than those with undergraduate degrees, and individuals with managerial experience were more prone to pressure behavior. It was determined that the performance of the 41-50 age group stood out compared to other groups among age groups and that participants with less professional experience scored higher in positive behaviors towards employees. It was observed that the individual performance scores of sports training specialists were significantly higher than other professional groups. Correlation and regression analyses revealed that there was a positive, significant but weak relationship between the behaviors affected towards employees and individual performance. These findings indicate that the level of education and leadership skills should be developed in order to increase individual performance.