Ankilozan spondilit hastalarında diyet inflamatuar indeksi ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişki
Relationship between dietary inflammatory index and disease activity in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 949651
  2. Yazar: NAZLI BENGÜ İLTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA TEL ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, beslenme, diyet inflamatuar indeksi, hastalık aktivitesi, Ankylosing spondylitis, dietary inflammatory index, disease activity, nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışma ankilozan spondilit (AS) hastalarının beslenme durumunu değerlendirerek sağlıklı bireylerle karşılaştırmak ve AS hastalarının diyet inflamatuar indeksi (Dİİ) ile hastalık aktiviteleri arasındaki ilişkiyi açıklamak amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Kliniğine başvuran 19-64 yaş aralığındaki 80 AS tanılı birey ile 62 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların genel bilgileri, fiziksel aktivite düzeyi, beslenme alışkanlıkları, 3 günlük besin tüketim kaydı, besin tüketim sıklığı araştırmacı diyetisyen tarafından sorgulanıp antropometrik ölçümleri alınarak anket formuna kaydedilmiştir. Bireylerin Dİİ skorları 3 günlük besin tüketim kaydından elde edilen verilerle hesaplanmıştır. Araştırmacı hekim tarafından hastaların hastalık aktivite skorları hesaplanmış ve CRP, ESR, hemoglobin, WBC, ALT, AST bulguları kaydedilmiştir. Bulgular: Ankilozan spondilit tanılı bireylerin Dİİ ortalamaları (-2,6±0,92), istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte sağlıklı bireylere göre (-2,9±1,01) daha yüksektir (p=0,063). AS tanılı bireylerin Dİİ ve hastalık aktivite skorları arasında anlamlı olmayan negatif bir korelasyon bulunmuştur (p>0,05). Bireylerin hastalık aktivite skorları ve biyokimyasal bulguları Dİİ tertillerine göre farklılık göstermemektedir (p>0,05). Hasta grubu kontrol grubuna göre daha düşük miktarda tavuk/hindi (p=0,009), daha yüksek miktarda yeşil/siyah çay (p=0,02), toplam görünür yağ (p=0,015) ve tatlı (p=0,017) tüketmektedir. Hasta grubunda proteinin bitkisel kaynaklardan gelen yüzdesi daha yüksek (p=0,006), hayvansal protein (p=0,02) ve B6 vitamini (p=0,05) tüketimi daha düşüktür. Sonuç: Ankilozan spondilit tanılı bireylerin Dİİ sağlıklı bireylere göre daha yüksektir ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. AS tanılı bireyler sağlıklı bireylere göre daha düşük miktarda hayvansal protein ve B6 vitamini almakta, görünür yağ ve tatlıları daha yüksek miktarda tüketmektedir. AS hastalarında Dİİ ile hastalık aktivitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the nutritional status of individuals with ankylosing spondylitis (AS) by comparing them with healthy individuals and to explore the relationship between the dietary inflammatory index (DII) and disease activity in AS patients. Materials and Methods: The study included 80 individuals diagnosed with AS and 62 healthy individuals, both were aged 19-64 years, who applied to the Rheumatology Clinic of Gülhane Training and Research Hospital. General information, physical activity levels, dietary habits, three-day food records, and food consumption frequency of all participants were assessed by the researcher dietitian and recorded in a questionnaire along with anthropometric measurements. DII scores of individuals were calculated using data from the three-day food records. Disease activity scores were calculated, and CRP, ESR, hemoglobin, WBC, ALT, and AST findings were recorded by the reasercher physician. Results: The DII mean scores of individuals diagnosed with AS (-2,6±0,92) are higher than those of healthy individuals (-2,9±1,01), although this difference is not statistically significant (p=0,063). A nonsignificant negative correlation was found between DII scores and disease activity scores in AS patients (p>0,05). Disease activity scores, and biochemical findings did not differ across DII tertiles (p>0,05). Compared to the control group, the AS patient group consumed less chicken/turkey (p=0,009) but more green/black tea (p=0,02), visible fats (p=0,015), and desserts (p=0,017). The proportion of protein from plant sources was higher (p=0,006), while animal protein (p=0,02) and vitamin B6 intake (p=0,05) were lower in the AS patient group. Conclusion: The DII of individuals diagnosed with AS is higher compared to healthy individuals; however, this difference is not statistically significant. Individuals with AS consume less animal protein and vitamin B6 but more visible fats and desserts compared to healthy individuals. No significant relationship was found between DII and disease activity in AS patients.