Ortaokul öğrencilerinde dijital bağımlılığın incelenmesi
Investigation of digital addiction in secondary school students
- Tez No: 949658
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK GENÇTANIRIM KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akran ilişkileri, dijital bağımlılık, ortaokul öğrencileri, sosyal beceriler, yaşam doyumu, Peer relationships, digital addiction, secondary school students, social skills, life satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ortaokul öğrencilerinde dijital bağımlılığın incelendiği bu çalışmada dijital bağımlılığın yaşam doyumu, sosyal beceriler ve akran ilişkileri değişkenleri açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Bir diğer amaç ise dijital bağımlılık düzeylerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, en çok kullanılan dijital araç, günlük internet kullanım süresine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ankara ilinin Çankaya, Keçiören ve Altındağ ilçelerinde altı farklı okulun 6., 7. ve 8. sınıf düzeylerinde öğrenim gören toplam 538 (268 kız, 270 erkek) ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada, katılımcıların kişisel bilgilerine ilişkin verileri toplamak amacıyla araştırmacılar tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, ortaokul öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeylerinin ölçülmesi amacıyla“Çocuklarda Dijital Bağımlılık Ölçeği”(DASC), öğrencilerin sosyal beceri düzeylerinin olumlu sosyal davranışlar ve olumsuz sosyal davranışlar alt boyutlarıyla ölçülmesi amacıyla“Matson Çocuklar İçin Sosyal Beceri Ölçeği”(MESSY), öğrencilerin yaşam doyumunun değerlendirilmesi amacıyla“Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği”(Kısa Formu) ve öğrencilerin akran ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla“Akran İlişkileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma için gerekli izinler Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurul'u ile Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, istatistiksel olarak değerlendirilmek üzere SPSS 25 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ortaokul öğrencilerinde dijital bağımlılığın cinsiyete göre anlamlı bir fark gösterip göstermediği tespit etmek için t testi; sınıf düzeyi, en çok kullanılan dijital araç, günlük internet kullanım süresi değişkenlerine göre anlamlı bir fark gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırmada yer alan diğer bağımsız değişkenler olan yaşam doyumu, sosyal becerilerin alt boyutları olan olumlu sosyal davranışlar ve olumsuz sosyal davranışlar ile akran ilişkilerinin ortaokul öğrencilerinde dijital bağımlılığı yordayıp yordamadığını belirlemek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ortaokul öğrencilerinde dijital bağımlılığın cinsiyet ve en sık kullanılan dijital araç bakımından anlamlı bir farklılık göstermediği; sınıf düzeyi ve günlük internet kullanım süresi bakımından anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucu elde edilmiştir. Buna ek olarak yapılan çoklu regresyon analizine göre yaşam doyumu ve olumsuz sosyal davranışların ortaokul öğrencilerinde dijital bağımlılığı anlamlı olarak yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which examines digital addiction in secondary school students, it is aimed to examine digital addictions in terms of life satisfaction, social skills and peer relations variables. Another aim is to examine whether digital addiction levels show a significant difference according to gender, grade level, most used digital tool, daily internet usage time. The study group of the research consists of a total of 538 (268 girls, 270 boys) secondary school students studying at the 6th, 7th and 8th grade levels of six different schools in Çankaya, Keçiören and Altındağ districts of Ankara province in the 2023-2024 academic year. In the study, the 'Personal Information Form' created by the researchers was used to collect data on the personal information of the participants, the 'Digital Addiction Scale for Children' (DASC) was used to measure the digital addiction levels of secondary school students, the 'Matson Social Skills Scale for Children' (MESSY) was used to measure the social skills levels of the students with the sub-dimensions of positive social behaviours and negative social behaviours, the 'Multidimensional Student Life Satisfaction Scale' (Short Form) was used to evaluate the life satisfaction of the students, and the 'Peer Relationship Scale' was used to evaluate the peer relationships of the students. Permissions for the research were obtained from the Social and Human Sciences Scientific Research and Ethics Committee of Kırşehir Ahi Evran University and Ministry of National Education. The data obtained in the study were analysed statistically through SPSS 25 package programme. One-way analysis of variance (ANOVA) was applied to determine whether digital addiction in secondary school students showed a significant difference according to gender; one-way analysis of variance (ANOVA) was applied to determine whether it showed a significant difference according to grade level, most used digital tool, daily internet usage time variables. Multiple regression analysis was used to determine whether the other independent variables in the study, life satisfaction, positive social skills and negative social skills, which are the sub-dimensions of social skills, and peer relationships predict digital addiction in secondary school students. As a result of the analyses, it was concluded that digital addictions in secondary school students did not show a significant difference in terms of gender and the most frequently used digital tool, but showed a significant difference in terms of class level and daily internet usage time. In addition, according to the multiple regression analysis, it was concluded that life satisfaction and negative social skills significantly predicted digital addiction in secondary school students.