Ortaokul öğrencilerinin karakter gelişiminde din eğtiminin rolü
The role of religious education in the character development of middle school students
  1. Tez No: 949660
  2. Yazar: FATMA ÜLGER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, karakter, karakter gelişimi, ortaokul öğrencileri, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi, Religious education, character, character development, middle school students, Religious Culture and Moral Knowledge Course
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin karakter gelişiminde din eğitiminin rolü incelenmiştir. Araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin karakter gelişiminde din eğitiminin rolünü ortaya koymaktır. Çalışma nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda literatür taraması ve içerik analizine dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada karakter kavramı, ortaokul çağındaki bireylerin gelişim özellikleri, karakter gelişimini etkileyen faktörler ve din eğitiminin bu süreçteki yeri kuramsal bir çerçevede ele alınmıştır. Özellikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programında yer alan inanç ve ibadet öğrenme alanları konularının ortaokul öğrencilerinin karakter gelişimiyle ilişkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda din eğitiminin karakter gelişimine yönelik katkı sağladığı yönünde kuramsal bulgulara ulaşılmıştır. İnanç öğrenme alanında yer alan temel dini değerlerin öğrencilerin içsel yönelimlerini ve ahlâki tutumlarını destekleyebileceği öne sürülmektedir. Aynı şekilde ibadet öğrenme alanına dair kavramların bireyde sabır, irade, sorumluluk, özdenetim, empati ve yardımlaşma gibi karakter özelliklerinin gelişimine katkı sunabileceği belirtilmektedir. Bu bağlamda Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinin yalnızca bilgi aktarımı değil, aynı zamanda değer eğitimi ve öğrencilerin karakter gelişimine katkı sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of religious education in the character development of middle school students. The aim of the research is to investigate the role of religious education in the character development of middle school students. The study was conducted using a qualitative research approach based on a literature review and content analysis. The concepts of character, developmental characteristics of individuals at the middle school age, factors affecting character development, and the place of religious education in this process were addressed within a theoretical framework. Particularly, the topics within the belief and worship learning areas included in the Religious Culture and Ethics course curriculum were examined in relation to the character development of middle school students. As a result of the research, theoretical findings indicate that religious education contributes to character development. It is suggested that the fundamental religious values included in the belief learning area can support students' internal orientations and moral attitudes. Similarly, concepts related to the worship learning area are noted to contribute to the development of character traits such as patience, willpower, responsibility, self-control, empathy, and cooperation in individuals. In this context, Religious Culture and Ethics courses are seen not only as a means of knowledge transfer but also as a contributor to value education and the character development of students.