Spinal omurga cerrahisinde intravenöz izotonik bolus sıvı uygulamasının endtidal CO2, alveolo-arteriyel CO2 gradiyentine etkisi
The effect of intravenous isotonic bolus fluid administration on end-tidal CO2, alveolar-arterial CO2 gradient in spinal spine surgery
- Tez No: 949690
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YEŞİM ABUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal cerrahi, prone pozisyon, bolus sıvı tedavisi, end-tidal CO2, alveolo-arteriyel CO2 gradienti, Spinal surgery, prone position, bolus fluid therapy, end-tidal CO₂, alveolo-arterial CO₂ gradient
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada, spinal cerrahi sırasında prone pozisyonda uygulanan izotonik bolus sıvı tedavisinin, end-tidal karbondioksit (ETCO2) değişimi ve alveolo-arteriyel karbondioksit (PaCO2) gradienti üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize ve kontrollü olarak gerçekleştirilen bu çalışma, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde spinal cerrahi geçiren, ASA I-II sınıfına dahil, 18-65 yaş aralığındaki hastaları içermektedir. Hastalar randomize olarak Grup B (prone pozisyonu verilmeden önce 500 mL izotonik intravenöz bolus sıvı alanlar) ve Grup K (standart sıvı tedavisi uygulananlar) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Operasyon odasına alınan her hastaya rutin EKG, SpO2, NIBP ve Masimo Rainbow ROOT (Corp., Irvine, CA, USA) cihazı ile PVI monitörizasyonu uygulanmıştır. Anestezi indüksiyonu sonrası, T0 (indüksiyon sonrası 5. dakika), T1 (prone pozisyon sonrası 15. dakika) ve T2 (prone pozisyon sonrası 30. dakika) zaman noktalarında kalp hızı, ortalama arter basıncı, end-tidal karbondioksit (ETCO2), peak havayolu basıncı (Ppeak), ortalama havayolu basıncı (Pmean) ve Pleth Variability Index (PVI) değerleri kaydedilmiştir. Aynı zamanda her ölçüm sırasında arter kan gazı analizi yapılmış ve alveolo-arteriyel karbondioksit (A-a CO2) gradienti hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalar arasında ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı (HR), peak ve ortalama havayolu basınçları (Ppeak, Pmean), ve alveolo-arteriyel karbondioksit gradienti (Pa–EtCO₂) açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Her iki grupta da prone pozisyon sonrası akciğer kompliyansı anlamlı şekilde azalmış, ancak bu azalma grup karşılaştırmalarında istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Pleth Variability Index (PVI) ve kalp atım hızı, bolus sıvı uygulanan grupta anlamlı azalma göstermiştir. Bu durum, preload'un sıvı desteği ile stabilize edildiğini göstermektedir. EtCO₂ düzeyleri kontrol grubunda anlamlı düşüş gösterirken, bolus grubunda daha stabil seyretmiştir. PaCO₂ ve diğer respiratuvar parametrelerde anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç: Spinal cerrahi sırasında prone pozisyonda uygulanan izotonik bolus sıvı tedavisinin, ventilatuvar ve hemodinamik parametreler üzerinde klinik açıdan anlamlı bir bozulmaya neden olmadığı, aksine bazı hemodinamik göstergeleri stabilize edebileceği sonucuna varılmıştır. Gruplar arasında anlamlı fark bulunmasa da, bolus grubunda hemodinamik ve respiratuvar parametrelerin değişkenlik oranının azaldığı, bu durumun preload yönetimiyle dolaşım ve solunum dinamiklerinin daha kontrollü seyrettiğini gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, prone pozisyondaki cerrahilerde izotonik bolus sıvı uygulamasının güvenli bir sıvı yönetim stratejisi olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of isotonic bolus fluid therapy administered in the prone position during spinal surgery on changes in end-tidal carbon dioxide (EtCO₂) and the alveolo-arterial carbon dioxide gradient (PaCO₂). Materials and Methods: This prospective, randomized, and controlled study included patients aged 18–65 years classified as ASA I-II, who underwent spinal surgery at Istanbul Training and Research Hospital. Patients were randomly assigned into two groups: Group B (receiving 500 mL isotonic intravenous bolus fluid before prone positioning) and Group K (receiving standard fluid therapy). Upon arrival in the operating room, each patient underwent routine monitoring with ECG, SpO₂, and NIBP, along with PVI monitoring using the Masimo Rainbow ROOT (Corp., Irvine, CA, USA) device. After anesthesia induction, measurements were taken at T0 (5 minutes after induction), T1 (15 minutes after prone positioning), and T2 (30 minutes after prone positioning) for heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP), end-tidal carbon dioxide (EtCO₂), peak airway pressure (Ppeak), mean airway pressure (Pmean), and Pleth Variability Index (PVI). Arterial blood gas analyses were performed at each measurement point, and the alveolo-arterial carbon dioxide gradient (A–a CO₂) was calculated. Results: No significant differences were observed between the groups regarding mean arterial pressure (MAP), heart rate (HR), peak and mean airway pressures (Ppeak, Pmean), or the alveolo-arterial carbon dioxide gradient (Pa–EtCO₂). In both groups, lung compliance significantly decreased after prone positioning; however, this decrease was not statistically significant between the groups. PVI and heart rate showed significant decreases in the bolus fluid group, suggesting stabilization of preload with fluid therapy. While EtCO₂ levels showed a significant decrease in the control group, they remained more stable in the bolus group. No significant difference Conclusion: The application of isotonic bolus fluid therapy during spinal surgery in the prone position did not cause clinically significant deterioration in ventilatory or hemodynamic parameters. On the contrary, it contributed to the stabilization of some hemodynamic variables. Although there were no significant differences between groups, the bolus group showed a reduced variability in hemodynamic and respiratory parameters, suggesting that preload optimization may lead to more controlled circulatory and respiratory dynamics. These results suggest that isotonic bolus fluid therapy may be a safe fluid management strategy during surgeries performed in the prone position.