Serum Angiopoietin like peptide- 3 düzeyinin diyabetik ketoasidoz gelişiminde rolü var mı?
Does serum Angiopoietin like peptide-3 level play a role in the development of diabetic ketoacidosis?
  1. Tez No: 949704
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ARMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ketoasidoz, angiopoietin like peptite-3, lipoprotein lipaz, Diabetic ketoacidosis, angiopoietin like peptide-3, lipoprotein lipase
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Diyabetik ketoasidoz (DKA), özellikle tip 1 diyabetli bireylerde görülen ve diyabette hastane yatışı gerektiren en yaygın akut metabolik tablodur. Tedaviye hızlı yanıt alınabilmesine rağmen, DKA, geç tanı veya yetersiz müdahale durumlarında yüksek morbidite ve mortalite riski taşımaktadır. Anjiopoietin benzeri protein 3, son yıllarda özellikle kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi amacıyla üzerine çalışmalar yapılan ve lipit metabolizmasının ana düzenleyicilerinden olan bir polipeptittir. ANGPTL-3' ün diyabetik ketoasidoz ile ilişkisini ortaya koymak, gelecekte tedavide hedef molekül olarak kullanılabilmesi açısından önemlidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, Ağustos 2024 – Ocak 2025 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi İç Hastalıkları ile Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nde yürütüldü. Çalışmaya, hasta grubu olarak diyabetik ketoasidoz (DKA) tanısı ile servise yatırılan tip 1 diyabetli bireyler dâhil edildi. Kontrol grubu olarak poliklinik başvurusu sırasında DKA tablosunda olmayan ve daha önce DKA geçirmemiş tip 1 diyabetli bireyler alındı. DKA tanısı ile yatırılan hastaların servise interne oldukları gün ve taburculuk günü olmak üzere iki farklı zamanda bakılan glukoz, potasyum, kan gazı, tam idrar tetkiki değerleri kaydedildi. Ayrıca yatış sırasında LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, total kolesterol, trigliserid ve HbA1c düzeyleri değerlendirildi. Kontrol grubuna ait glukoz, potasyum, HbA1c, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, total kolesterol ve trigliserid değerleri bir kez olmak üzere kaydedildi. ANGPTL-3 düzeylerinin belirlenmesi amacıyla, hasta grubundan yatış ve taburculuk günlerinde olmak üzere iki kez, kontrol grubundan ise bir kez venöz kan örneği alındı. Alınan örnekler santrifüj edildikten sonra elde edilen serumlar, eppendorf tüplerine aktarılıp –80°C'de saklandı. Tüm örneklerde ANGPTL-3 düzeyleri ELISA yöntemi kullanılarak ölçüldü. Bulgular: 30 hastadan oluşan DKA grubunda, hastaneye yatış anındaki ANGPTL-3 düzeyleri, taburculuk sırasındaki düzeylerle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (p: 0,017). Hastanede yatış süresi ile taburculuk ANGPTL-3 düzeyi arasında zayıf ancak anlamlı bir pozitif korelasyon saptandı (r: 0,265, p: 0,041). Benzer şekilde, ANGPTL-3 düzeyindeki değişim yönü ile yatış süresi arasında da anlamlı bir pozitif ilişki bulundu (r: 0,261, p: 0,044). Hafif-orta şiddetli DKA hastalarında, ANGPTL-3 düzeyindeki değişim ile DKA'nın klinik şiddeti arasındaki ilişki, istatistiksel olarak sınırda anlamlı saptandı (p: 0,049). Ayrıca, kadın hastalarda şiddetli DKA geçirme oranının daha yüksek olduğu bulundu. Ayrıca, HbA1c ve potasyum düzeylerindeki azalma ile DKA şiddeti arasında artış yönünde bir eğilim gözlemlendi. Ek olarak, kadın hastalarda erkeklere göre şiddetli DKA tablosunun daha sık görüldüğü saptandı (p: 0,026). Sonuç: ANGPTL-3' ün diyabetik ketoasidoz tablosu geliştiğinde kompansatuar bir yanıt olarak yükselebileceği sonucuna varıldı. Dolayısıyla bu çalışma, ANGPTL-3 proteininin gelecekte DKA tedavisinde kullanılabileceği ihtimalini doğurdu.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetic ketoacidosis (DKA) is the most common acute metabolic condition that requires hospitalization, especially in individuals with type 1 diabetes. Although a rapid response to treatment can be obtained, DKA carries a high risk of morbidity and mortality, especially in cases of late diagnosis or inadequate intervention. Angiopoietin-like protein 3 is a polypeptide that has been studied in recent years, especially for the prevention of cardiovascular diseases, and is one of the main regulators of lipid metabolism. It is important to reveal the relationship between ANGPTL-3 and diabetic ketoacidosis, so that it can be used as a target molecule in treatment in the future. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted in the Internal Medicine and Endocrinology and Metabolic Diseases Clinics of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between August 2024 and January 2025. Type 1 diabetic individuals who were admitted to the ward with a diagnosis of diabetic ketoacidosis (DKA) were included in the study as the patient group. Type 1 diabetic individuals who did not have a DKA table at the time of application to the outpatient clinic and who had not had DKA before were included as the control group. Glucose, potassium, blood gas, and complete urinalysis values of patients admitted with a diagnosis of DKA were recorded at two different times: the day they were admitted to the ward and the day they were discharged. In addition, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, total cholesterol, triglyceride, and HbA1c levels were also evaluated during hospitalization. Glucose, potassium, HbA1c, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, total cholesterol, and triglyceride levels of the control group were recorded once. In order to determine ANGPTL-3 levels, venous blood samples were taken twice from the patient group, on the day of admission and discharge, and once from the control group. After the samples were centrifuged, the sera obtained were transferred to Eppendorf tubes and stored at –80°C. ANGPTL-3 levels in all samples were measured using the ELISA method. Results: In the DKA group consisting of 30 patients, ANGPTL-3 levels at the time of hospitalization were found to be statistically significantly higher compared to the levels at discharge (p: 0.017). A weak but significant positive correlation was found between the duration of hospitalization and ANGPTL-3 levels at discharge (r: 0.265, p: 0.041). Similarly, a significant positive correlation was found between the direction of change in ANGPTL-3 levels and the duration of hospitalization (r: 0.261, p: 0.044). In mild-moderate DKA patients, the relationship between the change in ANGPTL-3 levels and the clinical severity of DKA was found to be statistically borderline significant (p: 0.049). In addition, the rate of severe DKA was found to be higher in female patients. In addition, a trend towards an increase in the severity of DKA was observed with a decrease in HbA1c and potassium levels. Additionally, severe DKA was found to be more common in female patients than in male patients (p: 0.026). Conclusion: It was concluded that ANGPTL-3 may increase as a compensatory response when diabetic ketoacidosis develops. Therefore, this study raises the possibility that ANGPTL-3 protein may be used in the treatment of DKA in the future.