Portföy optimizasyonu: Black-Litterman Modeli uygulaması
Portfolio optimization: Application of the Black-Litterman Model
  1. Tez No: 949711
  2. Yazar: İSMAİL TELCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN AYKAÇ ALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Portföy seçimi, yatırım fonu, optimizasyon teknikleri, finansal kurumlar, finansal risk ve risk yönetimi, Portfolio selection, investment funds, optimization techniques, financial institutions, financial risk and risk management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bir finansal yatırım portföyünün yönetilmesinde yatırım aracı olarak sadece 'yatırım fonlarının' yer aldığı, yani kıymet olarak 'yatırım fonu katılma payları' üzerinden oluşturulmuş 'fon sepetinin' portföy yönetimi süreci için özelleştirilmiş bir 'optimizasyon yaklaşımı' oluşturmak bu akademik çalışmanın odak noktasını meydana getirmektedir. Bireysel, tüzel veya kurumsal bir yatırımcının, risk iştahına ve getiri tercihine göre bu 'fon sepeti' portföyünün dolaylı olarak 'ana varlıklar' (para piyasası, sabit getiri, döviz, hisse, kıymetli maden, emtia, türev) içeriğinde temel yatırım pozisyonunu çok sayıda ve çeşitli yatırım fonlarını portföyünde barındırarak (kullanarak) portföy dağılımını en uygun nasıl yapılandırması gerektiği sorusuna yanıt aranmaktadır. Çalışma içerisinde Türkiye'deki finansal kurumların güncel yapısı özellikle yatırım fonları başlığı altında detaylı ele alınmıştır. Literatür geleneksel ve modern portföy teorisi zamanlarından itibaren ele alınmıştır. Güncel çalışmalar da değerlendirilirken portföy optimizasyonu içerikli çalışmalarda doğrudan yatırım fonları temalı uygulamalara hemen hiç rastlanmadığı görülmüştür. Black Litterman finansal modelinin günümüz finansal piyasa koşullarında bu araştırma çalışması için uygunluğu değerlendirilmiş ve modelin ayrıca 'davranışsal finans' ekolüyle de örtüşen yönleri nedeniyle çalışma için bilhassa tercih edilmiştir. Portföy yönetimi ve optimizasyon kavramlarının teorik çerçevelerinin de irdelendiği çalışmada ayrıca finansal risk yönetimi ve performans değerlendirmesi konularına da yine optimizasyon hedefleri bağlamında yer verilmiştir. 2023 ve 2024 yıllarına ait verilerin kullanıldığı 'Türkiye yatırım fonları piyasası' parametrik olarak finansal modelde yer almak üzere modellenmiş ve ilgili zaman serileri oluşturularak örnekler olarak gösterilmiştir. Bu değişkenlerin yer aldığı uygulama analizi neticesinde geleneksel ana varlık endeksleri ile yürütülen 'klasik analizlerle' tutarlı sonuçların sağlandığı görülmüştür. Ayrıca, portföylerin 'beklenen riske göre düzeltilmiş getiri' bağlamında da bu yaklaşım altında görece daha yüksek performans vadettiği ortaya konulmuştur. Böylece, 'finansal model' temelli portföy yönetimi uygulamalarında 'yatırım fonları' özelinde bir bakış açısı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Portfolio Optimization: Application of the Black-Litterman Model The focus of this academic study is to develop a customized“optimization approach”for the portfolio management process of a financial investment portfolio that consists solely of“investment funds”as investment instruments, i.e., a“fund portfolio”created through“investment fund participation shares.”The aim is to answer the question of how an individual, legal, or institutional investor can indirectly structure the 'fund portfolio' in accordance with their risk appetite and return preferences, given that the 'fund portfolio' indirectly includes 'underlying assets' (money market, fixed income, foreign exchange, equities, precious metals, commodities, derivatives) by holding (using) numerous and diverse investment funds in their portfolio. The current structure of financial institutions in Turkey is discussed in detail, particularly under the heading of investment funds. The literature is reviewed from the traditional to the modern portfolio theory periods. While evaluating current studies, it was observed that there are almost no applications directly related to investment funds in studies on portfolio optimization. The suitability of the Black Litterman financial model for this research study under current financial market conditions was evaluated, and the model was particularly preferred for this study due to its alignment with the behavioral finance school of thought. In addition to examining the theoretical frameworks of portfolio management and optimization concepts, the study also addresses financial risk management and performance evaluation within the context of optimization objectives. Data from 2023 and 2024 were used to model the“Turkish investment fund market”parametrically in the financial model, and the relevant time series were created and presented as examples. The application analysis of these variables showed that the results were consistent with the“classical analyses”conducted with traditional main asset indices. Furthermore, it has been demonstrated that portfolios offer relatively higher performance in terms of 'return adjusted for expected risk' under this approach. Thus, a perspective specific to 'investment funds' has been presented in 'financial model'-based portfolio management applications.