Ortaöğretim öğretmenlerinin görseli okuma ve algılama düzeylerinin incelenmesi(Denizli ili örneği)
Investigation of visual reading and perception levels of secondary school teachers (Denizli province sample)
  1. Tez No: 949735
  2. Yazar: NEDRİYE TOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NİLÜFER SÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: görsel sanatlar eğitimi, görsel okuryazarlık, görsel algılama, internet, sanal ve dijital ortam, Visual arts education, visual literacy, visual perception, internet, virtual and digital environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada ulaşılan ortaöğretim öğretmenlerinin görseli okuma ve algılama düzeylerinin belirlenen değişkenler ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma modeli olarak nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma genel tarama modellerinden karşılaştırmalı tarama modeli türünde gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini Denizli ili merkez ilçelerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Verilerin toplanması sürecinde gönüllük esasına dayalı olarak veriler toplanmıştır. Araştırmaya farklı ortaöğretim kurumlarında görev yapan 175 kadın, 143 erkek toplam 318 öğretmen katılım sağlamıştır. Toplanan veriler frekans ve yüzde değerleri tablolaştırılarak verilmiştir. Uygulanan anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, kişisel bilgi formu ikinci bölüm ise görseli okuma ve algılama yeterlilik anket sorularından oluşmaktadır. Araştırma süreci ise anketin uygulanması, verilerin istatiksel olarak bulgulara ulaşılıp analiz edilmesi ve yorumlanması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Ortaöğretim öğretmenlerin görseli okuma ve algılama yeterlilik anketi için toplanan verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Verilerin analizi için bağımsız T testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Levene ve Tukey testleri kullanılmıştır. Ortaöğretim öğretmenlerin yaş ve kıdem olarak merkez ilçelerde sayısal olarak fazla olması sonucunda, katılımcı sayısının yarısından fazlası olgun yaşta bulunan öğretmenlerden oluşmaktadır. Genel olarak araştırma yapılan, ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler görseli okuma ve algılama düzeylerinin yüksek olduğu görüşüne sahiptir. Yaşadığımızın çağın gerekliliği doğrultusunda sürekli maruz kalınan görsel ürünler nedeniyle öğrenim gören öğrencilerin görsel öğrenciler olması nedeniyle öğretmenlerin teknolojik içerikleri, cihazları ve sanal ortam uygulamaları sıkça kullandığı ortaya çıkmaktadır. Bulgulara göre görseli okuma ve algılama öğretmenlerin pozitif yönde eğilimi olduğu sonucuna varılmıştır. Teknolojinin hızla geliştiği ve değiştiği günümüzde, görsellere maruz kalan öğretmenlerin görsel okuryazarlık becerilerinin üst düzeyde gelişmesi istenmektedir. Okullarda öğrenimin teknoloji ve internet kullanımının artması ile sürekli görsel temelli ürünlerle (resim, harita, grafik, sembol, fotoğraf vb.) karşı karşıya kalınması doğru okumayı gerektirir. Öğretmenler eğitim ortamında öğrencilerin etkili öğrenme, üst düzey düşünme becerisi ve sorumluluk becerilerinin gelişimini destekleyici nitelikte internet ortamlarını interaktif olarak düzenlemekte görsel okuma ve algılama düzeylerini arttırmaktadır. Bu bağlamda öğretmenlerin teknolojik bilgi ve araç kullanımı, internet kullanımı, sanal ve dijital ortamların kullanım sıklığı, teknoloji ve internete ulaşım cihazlarına sahip olmaları ve kullanım sıklığının görseli okuma ve algılama düzeylerine etkisi üzerine odaklanan araştırmada genel olarak sonuçlar pozitif eğilime sahip olunması ile sonuçlanmıştır. Bulgular, öğretmenlerin cinsiyetlerine göre görsel okuma ve algılama düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmadığını göstermektedir. Ancak kıdem yılı yüksek öğretmenlerin internet ve dijital ortamlarını genel olarak daha fazla kullandıkları ve bu ortamlarda bulunan görsel içerikleri daha çok inceleyerek yorumladığı ortaya çıkmıştır. Teknolojik araçların öğretmenlerin görsel okuryazarlık düzeyini arttırdığı ve eğitim süreçlerine entegre ederek eğitimin kalitesini arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine secondary school teachers' levels of visual reading and perception in relation to specific variables. A quantitative research method was used, and the study was conducted using the comparative survey model, one of the general survey models. The study population consisted of teachers working in central districts of Denizli province. Data were collected on a voluntary basis. A total of 318 teachers—175 female and 143 male—working in various secondary education institutions participated in the study. The collected data were presented in frequency and percentage tables. The applied questionnaire consisted of two parts: the first part included a personal information form, and the second part included questions regarding visual reading and perception proficiency. The research process included the administration of the questionnaire, statistical analysis of the data, and interpretation of the findings. SPSS software was used to analyze the data. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Levene's test, and Tukey's test were used in the analysis. Due to the high number of experienced teachers in the central districts in terms of age and seniority, more than half of the participants were middle-aged or older. In general, teachers working in secondary education institutions reported high levels of visual reading and perception skills. Given the requirements of the current age and the constant exposure to visual materials, it was found that teachers frequently use technological content, devices, and virtual applications, as students are increasingly visual learners. The findings indicated that teachers have a positive inclination toward visual reading and perception. In today's rapidly evolving technological environment, teachers are expected to develop advanced visual literacy skills. With the increasing use of technology and the internet in schools, the need to correctly interpret visual-based materials (such as pictures, maps, graphs, symbols, and photographs) has become essential. Teachers' effective use of internet environments in educational settings supports students' higher-order thinking, responsibility, and active learning skills while enhancing their own visual reading and perception levels. In this context, the study focused on the effects of teachers' technological knowledge and device usage, internet use, frequency of using digital and virtual environments, access to technology, and frequency of use on their levels of visual reading and perception. Overall, the results revealed a positive trend. Findings also showed no significant difference in visual reading and perception levels according to teachers' gender. However, teachers with more years of experience were found to use the internet and digital environments more frequently, and they were more likely to examine and interpret visual content in these platforms. It was concluded that technological tools enhance teachers' visual literacy levels and contribute positively to the quality of the educational process when integrated into teaching practices.