Türk Borçlar Kanunu ve Viyana Satım Sözleşmesi kapsamında satıcının ayıptan doğan sorumluluğu
Seller's Liability from defected goods under the Turkish Code of Obligations and the Vienna Sales Convention
  1. Tez No: 949764
  2. Yazar: SİMGE ANAKLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Borçlar Kanunu, Viyana Satım Sözleşmesi, Satış Sözleşmesi, Ayıp, Satıcının Ayıptan Sorumluluğu, Turkish Code of Obligations, Vienna Sales Convention, Sales Contract, Defects, Seller's Liability from Defects
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 329
Özet
Türk Borçlar Kanunu'nun 207-281'inci maddeleri arasında düzenlenen satış sözleşmesi, toplumsal hayatta en sık kullanılan sözleşme türlerinden biridir. Günümüz gelişen dünyası ile de satış sözleşmeleri, sınır ötesi uygulanan bir sözleşme haline gelmiştir. Satış sözleşmesi uygulamasının ülke sınırlarını aşması ise birtakım yeni düzenlemeler gerektirmiştir. Nitekim 11 Nisan 1980 Tarihli Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (Viyana Satım Sözleşmesi) bu gereksinimin bir sonucudur. Türkiye de söz konusu anlaşmaya 1 Ağustos 2011 itibariyle taraf olmuştur. Hem milli sınırlar içinde hem de sınır ötesi uygulama alanı oldukça sık olan bir sözleşme türünün, birtakım uyuşmazlıklara sebep olması da pek doğaldır. Biz de bu çalışma ile ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklardan biri olarak satıcının ayıptan doğan sorumluluğunu ele almaya çalıştık. Çalışmamızın temel hedefi, satıcının ayıptan doğan sorumluluğunu Türk Borçlar Kanunu ve Viyana Satım Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde, karşılaştırmalı olarak ele almaktır. Bu doğrultuda öncelikli olarak ayıptan doğan sorumluluk kavramına ve bu kavrama ilişkin ileri sürülen görüşler açıklanmaya çalışılmıştır. Sonrasında Viyana Satım Sözleşmesi'nin tarihi gelişiminden bahsedilmiş, uygulama alanının sınırları çizilmeye çalışılmıştır. Ardından, her iki düzenleme bakımından ayıp kavramının ne anlama geldiği; satıcının bu ayıplardan sorumlu tutulmasının koşulları; nihayet ayıptan sorumluluk nedeniyle alıcı tarafın sahip olduğu hakların neler olduğuna değinilmiştir. Araştırmamızı oluşturan bütün bu konular ele alınırken mümkün olduğunca Türk Borçlar Kanunu ile Viyana Satım Sözleşmesi arasındaki benzerlik ve farklılıklara değinilmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra çalışma konumuzun uygulamadaki görünümleri de mümkün olduğunca aktarılmaya çalışılmış, yeri geldikçe örnek mahkeme kararlarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sales contract, regulated between Articles 207 and 281 of the Turkish Code of Obligations, is one of the most frequently used types of contracts in social life. With the development of the modern world, sales contracts have also become cross-border agreements. The cross-border application of sales contracts has necessitated certain new regulations. Indeed, the Vienna Sales Convention, dated April 11, 1980, is a result of this necessity. Turkey became a party to this agreement as of August 1, 2011. It is quite natural for a type of contract that is frequently applied both within national borders and across borders to cause certain disputes. In this study, we aim to address the seller's liability for defects, which is one of the disputes that may arise. The primary objective of our study is to examine the seller's liability for defects in a comparative manner, within the framework of the provisions of the Turkish Code of Obligations and the Vienna Sales Convention. In this context, we first aim to explain the concept of liability for defects and the opinions put forward regarding this concept. Subsequently, we discuss the historical development of the Vienna Sales Convention and attempt to delineate its scope of application. Then, we address the meaning of the concept of defects in terms of both regulations, the conditions under which the seller can be held liable for such defects, and finally, the rights of the buyer arising from liability for defects. While addressing all these topics that constitute our research, we have attempted to highlight as much as possible the similarities and differences between the Turkish Code of Obligations and the Vienna Sales Convention. In addition, we have tried to convey the practical aspects of our study topic as much as possible and have referred to sample court decisions where appropriate.