Measuring technical efficiency differentials of cotton farmers in Pakistan
Pakistan pamuk çiftçilerinin teknik verimlilik farklılıklarının ölçülmesi
  1. Tez No: 94979
  2. Yazar: SABEUR AGUİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SYED F. MAHMUD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Stochastic Frontiers, Production Functions, Semi-parametric Estimation, Technical Efficiency, Pakistani Agriculture. Ill
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET PAKİSTAN PAMUK ÇİFTÇİLERİNİN TEKNİK VERİMLİLİK FARKLILIKLARININ ÖLÇÜLMESİ Aguir, Sabeur Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Syed F. Mahmud Eylül 2000 Bu tez Pakistanin iki bölgesindeki, Sind ve Pencab, pamuk çiftçilerinin üretimdeki teknik verimlilik farklılıklarını inceliyor. Çiftlik büyüklüğü, eğitim geçmişi, arazi aidiyeti ve çiftliklerin verimlilikleri arasındaki muhtemel ilişkiyi bulmak için hem parametrik hem de yan-parametrik stokastik sınır modelleri kullanılmıştır. Her iki model sonuçlarına göre çiftçilerin verimliliklerinde çiftlik büyüklüğü önemli bir rol oynuyor. Pencab'ta çiftlik büyüklüğüne arttırmak verimsizliği düşürmesine karşın Sind'deki çiftlikler verimli olabilmek için daha küçük olmalılar. Eğitim, Pencab'da verimsizliği düşürmesine karşın Sind'de üretim-karşıtı olmuştur. Sahibi tarafından işletilen çiftlikler Pencab'ta daha verimlidir. Bu sonuçlar Pakistan'da tarım sektöründe verimliliği arttırmak için temel yapısal reformlara olan ortaya koymuştur. Anhtar Kelimeler: Stokastik Sınırlar, Üretim Fonksiyonları, Yan-parametrik tahmin, Teknik verimlilik, Pakistan Tarımı. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASURING TECHNICAL EFFICIENCY DIFFERENTIALS OF COTTON FARMERS IN PAKISTAN Aguir, Sabeur M. A., In Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Syed F. Mahmud September 2000 This thesis examines the technical efficiency differentials of production of cotton farmers in the two provinces, Sind and Punjab, of Pakistan. Both parametric and semi-parametric stochastic frontier models were used to investigate the relationships that might exist between the farm size, the educational background, the ownership status and farmers' efficiency. The results of both of the models show that farm size plays an important role in measuring the efficiency of farmers. Increasing farm size in Punjab decreases inefficiency whereas farms should be smaller in Sind to be more effective. Education was found to decrease inefficiency in Punjab whereas it is counterproductive in Sind. Owner- operated farms of Punjab are more efficient. The results of this thesis warrants need for major structural reforms in order to increase productivity in the agriculture sector of Pakistan.